Героят на Тай Чи (2020)

2ewk7_4f

Скъпи приятели на Цитаделата, отново се връщам с моята поредица ревюта, в която ще си говорим за герои и легенди. Това филмче е уникално, тъй като дава най-доброто от Азия, събрано на едно място. Режисьорът Гуо Илонг е добре познат на азиатската публика с общо 10 филма на подобна тематика. Аз особено се радвам, че открих творчеството му, заедно с новата платформа iQIYI или както още го наричат азиатският Нетфликс. А сега ще ви разкажа за героят на Тай Чи.

Screen Shot 2022-04-11 at 12.02.01 AM

В епохата на клановете Китай е раздиран от династични войни. Могъщи бойци от няколко клана се опитват да скрепят единството на Империята, докато безпомощната династия Ян се бори да запази короната. В тези мрачни времена се появява фанатичната и безмилостна секта Шура. Единственият клан, който продължава да се съпротивлява на фанатиците е Школата на Дракона, чиито учител има славата на най-мъдрият от всички бойци в Китай. Скоро обаче Школата разбира, че Шура са докопали Черната кутия – древен и могъщ даоистки артефакт, който съхранява Сутрата на безсмъртието. В даоизма това е легендарен стил на култивация, за който се вярва, че може да направи притежателят си безсмъртен и неуязвим. За да не попадне Сутрата в зли ръце, монашеският орден, който е създал кутията я запечатва със специална комбинация, която се предава от монах на монах на всяко поколение. Когато сектата разбира тайната на Черната кутия, тя праща убийците си за да разгадаят шифъра. Единствената надежда на Империята остава Школата на Дракона, която изпраща най-силният си боец – Жанг Санфенг да съхранява артефакта.

Screen Shot 2022-04-11 at 12.10.58 AM

Освен че има славата на непобедим култиватор, Жанг Санфенг е известен и с това, че никога не напада врага си преди да бъде нападнат. Скоро обаче героят е принуден да престъпи това свое свещено правило, защото сектата убива учителя му. Жанг е предаден и отровен, но успява да оцелее тъй като легендарните му умения не позволяват на отровата да го убие веднага. След като едва оцелява, той е спасен от благороден монах, но открива, че след отравянето сетивата му са притъпени и не може да се бие. Сега единствената му надежда е да открие мистериозният лечител Ху и да получи изцеление преди Шура да узнаят какъв е шифърът за кутията.

Screen Shot 2022-04-11 at 12.09.06 AM

Юн Тинг е лидерът на сектата Шура. Силен и безмилостен боец, Тинг решава да унищожи всички кланове и да намери ключът към отварянето на Черната кутия. След като успява да унищожи по-слабите си противници, Юн извършва кошмарна подлост – той кани най-добрите шампиони на Китай на измислен турнир и ги отравя с отровно питие. След като всички шампиони загиват в адски мъки, Тинг заповядва на магьосниците на сектата да вселят в телата им демони, които използва за да изтреби останалите кланове. Единствено мъдрият учител на Драконовата Школа отказва да падне в капана, затова Юн решава да го убие лично.

Screen Shot 2022-04-11 at 12.17.59 AM

Наричат го непобедимият от Изтока. Той е най-силният самурай и е дошъл в Китай, защото иска да се запознае с Жанг Сангфенг. Между двамата възниква спор за бойни техники и култиваторски умения, но той бързо е потушен, когато сектата се опитва да освободи демонична магия, която принуждава двамата герои да се обединят срещу лудия Ситу Уан. Докато самураят и Жанг се опитват да спасят Сутрата от крадливите ръчички на Шура и двамата стават жертва на подло предателство, което почти им коства живота.

Screen Shot 2022-04-11 at 12.24.41 AM

Филмът е прекрасно зрелище за феновете на азиатското кино и любителите на жанра Wuxia. Много по-хубав от едноименната американска продукция, този филм ще ви достави незабравимо удоволствие. Лек и ненатрапващ се, той ни връща далеч във времената на древен Китай, когато култивацията и честта са украсявали човешката природа в търсене на баланс и съвършенство. Приятно гледане!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор