Гатс

guts-winner

Гатс, известен още и като Черния мечоносец, е герой от манга и аниме поредицата Berserk на Кентаро Миура. Той е велик воин, предаден от съдбата, който дълго време е търсил отмъщение, но се счита, че вече е в мир със себе си и е по-скоро по дирите на спасението за своите приятели.

Гатс е наемник, който е имал тежко детство, но въпреки това развива невероятни умения в битката с меч. Името му идва от случай, в който е изкормил противника си – на английски “guts” означава “черва”. Когато се запознаваме с него, той прави впечатление с победата си срещу страховит воин по време на свирепа битка, в която впечатление прави огромния му меч. Макар да има известен късмет в това сражение, той привлича вниманието на Свитата на Ястреба, груба наемници, ръководени от талантливия пълководец Грифит. Не след дълго Гатс отхвърля предложение да стане рицар, настоявайки, че иска да живее като свободен човек, а не като нечий васал. Тогава мечоносецът още не подозира, че дните му на свободен човек са преброени.

guts

Малко след този успех великият воин е нападнат от разбойници, които всъщност са част от Свитата на Ястреба. Той бива пленен и принуден да се дуелира за свободата си с Грифит, изкусен фехтувач, който го побеждава и така Гатс става негов длъжник и е принуден да работи за Свитата му. Той си привлича неприязънта и на Каска, свирепа жена воин, която неведнъж го хока и ругае.

Въпреки това Гатс се оказва важна част от Свитата на Ястреба и помага на Грифит да ги изведе до редица победи. Пътят на двамата изглежда безметежен до срещата им с мистериозен демон, наричан Зод Безсмъртния. Той предупреждава Гатс, че дружбата му с Грифит накрая ще го погуби. В това време обаче двамата са въвлечени в опасни дворцови интриги срещу брата на Краля на Средната земя – държавицата, за която се борят. Гатс е принуден да убива за Грифит след като кралския брат опитва да обие пълководеца в засада. Той успява да отстрани благородника, но по погрешка убива и сина му, още малко дете. Това го белязва жестоко.

guts attack

Гатс играе ключова роля при превземането на Долдрей, считана за непристъпна крепост, която с негова помощ Грифит покорява. Малко след това Свитата са обявени за благородници и мечоносецът решава, че е настъпил моментът да се сбогува с Грифит и отново да тръгне по свой път. Неговият повелител не знае, че причина затова са собствените му думи, лекомислено споделени пред принцесата на Средната земя, така че другарят му да ги чуе – а именно, че не го възприема като равен, а за подчинен. Вместо това Грифит отново опитва да спре Гатс с фехтувалните си умения, ала този път меноносецът надделява, като троши сабята му.

Гатс е свободен човек и отново започва да скита, без да подозира, че малко след това Грифит е платил тежка цена за връзката си с принцесата и е хвърлен в тъмница. Той разбира затова натъквайки се на атака срещу Свитата на ястреба година по-късно, когато успява да ги спаси от нападението на свиреп кушански убиец. Тогава двамата с Каска разбират, че са влюбени един в друг, ала Гатс научава и за съдбата на Грифит. Мечоносецът е възмутен от вероломството на краля и отива да спаси някогашния си другар, ала го намира като човешка развалина, осакатен и ням човек, бледа сянка на някогашния велик мъж.

kaska guts

Все пак Гатс измъква Грифит от зандана, без да подозира, че така се вкарва в страшна беда – зли сили се свързват с пълководеца и засмукват цялата Свита на ястреба в измерение на Ада, където предлагат на сакатия връщане на прежната сила, че й отгоре, стига да жертва приятелите си. Гатс не вярва, че Грифит би се поддал, но за жалост той го прави и почти всички в Свитата са разкъсани от свирепите уроди, които населяват това пъклено селение, а Каска бива жестоко насилена от издигнатия до нивото на господар демон Грифит. Мечоносецът е принуден да гледа страшната й участ, като губи ръката си в пастта на един от зверовете на ада. Все пак двамата с Каска биват спасени от Рицаря на черепа, тайнствен боец, който им помага от време на време, но жената воин е изгубила разсъдъка си, превръщайки се в идиотка със съзнанието на дете. И тя, и Гатс са белязани с дамгата на Ада, която до края на живота им ще привлича вниманието на зли духове.

Върнал се в нашия свят и получил нова механична ръка, Гатс се зарича да отмъсти Грифит и обикаля познатите земи на длъж и шир, сблъсквайки се с инквизиторите на все по-фанатична църква, налагаща вярата в Единия Бог. В крепост, управлявана от особено свиреп игумен, злото отново се отприщва и Грифит се завръща, но бива отмъкнат от безсмъртния Зод преди Гатс да може да го достигне. Все пак мечоносецът по-късно го намира, но отново не успява да кръстоса меч с него заради намесата на Зод, бдящ над новия господар демон като квачка. Преди това Гатс е сполучил да победи мутиралия в чудовището заради манипулациите на Злото игумен, а в тази битка намира нови приятели, в лицето на луда инквизиторка, брат й фехтувач и млад крадец, решаващи да придружат него и Каска по пътя й към възмездието.

guts vs zodd

Гатс обаче премисля гледната си точка и решава, че да спаси Каска е по-важно от това да мъсти на Грифит. Той се вслушва в съвета на друг свой спътник – миниатюрен елф, който го увещава да я отведе в Кралството на Феите, където ще е в безопасност. За нещастие пътят им минава през омагьосана гора, в която са се появили тролове, кръвожадни чудовища от митовете на хората, по незнаен начин проникнали в света на смъртните – всъщност знак за нарастващото влияние на господаря демон Фемто, както е новото име на Грифит, макар той да се представя пред смъртните с оригиналната си самоличност.

Гатс успява да победи троловете, макар цената затова да е среща със Слан, демонска вещица и една от злите сили, наречени Божията ръка – изкусителите на Грифит в съдбовния ден на Затъмнението, когато Свитата на ястреба е била засмукана в Ада. По-късно той е нападнат от представителите на новата Свита, страховити воини с неестествени сили, врекли се във вярност на Грифит. За да ги спаси, Гатс има нужда от помощ и я получава от стара вещица, чиито дар обаче е и проклятие – джуджешката броня на берзеркера, която дарява носителя си с огромна мощ, но отнема разсъдъка и човещината му. Само с помощта на ученичката на вещицата, млада магьосница на име Шрийке, Гатс запазва разсъдъка си.

berserk2keyvisual

След този успех мечоносецът продължава пътя със своите спътници, с желанието да спаси Каска и може би да върне разума й в Кралството на елфите и съзнанието, че някой ден ще се изправи срещу човека, отнел му всичко – някогашния му другар, пълководеца Грифит, превърнат в демон.

Гатс е невероятно епичен герой, спечелил си уважението и любовта на милиони манга фенове по цял свят. За мнозина той е най-великият персонаж в света на японската анимация и макар ние да не обичаме подобни гръмки определения, не бихме и оспорили това. Мрачен, загадъчен и с необикновена харизма, той е персонаж, способен да застане до Конан Кимериеца, Турин Турамбар и Елрик от Мелнибони в списъка на най-големите мечоносци, измисляни някога.

berserk 16

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор