Гастон

gaston narciss

Гастон е злодей от поредицата “Красавицата и звяра”, където изпълнява ролята на основен антагонист. Той се счита и за един от класическите велики отрицателни персонажи от анимациите на компанията “Дисни”.

Гастон е красив и високомерен ловец, който живее в малко френско село. Той е изключително арогантен и с огромно самочувствие, подплатено от подкрепата на съселяните му, възхищаващи се на физическата му сила, както и на обожанието на много от местните моми, зяпащи го влюбено. Гастон обаче е хвърлил око на Бел, най-красивата девойка в селото. Той никак не одобрява навика й да чете книги, като смята, че това е непривично занимание за една жена, поради което пък тя го смята за примитивен. Въпреки това Гастон предлага на Бел ръката си. Това силно я смущава, но тя съумява да отклони искането му с аргумента, че не е “достатъчно добра” за него.

gaston gun

Гастон обаче се огорчава жестоко от отказа й, сляп е и за препоръките на слугата му Льофу, който го съветва да си избере друга девойка. Ловецът решава да шантажира Бел, като набеди баща й за луд, задача, за която е улеснен от историите му за страховит и гигантски Звяр, живеещ в замък. В действителност старият човек не само действително е видял такова същество, но е бил принуден и да види как дъщеря му се принуждава да живее в обиталището му, за да откупи свободата му, която той е бил загубил заради това, че е потърсил подслон там.

gaston live action

Когато Звярът, оказал се с добро сърце, се влюбва в Бел и я пуска да види баща си, Гастон привежда плана си в действие. Той организира старецът да бъде арестуван от шефа на местната лудница, който е негов съюзник и не особено дискретно намеква на Бел, че ако иска татко й да остане свободен ще трябва да получи ръката й. Девойката е омерзена от дъното на душата си и го нарича чудовище, но има друг план и разкрива истината за съществуването на Звяра с помощта на вълшебно огледало, показало образа му. Този план обаче се оказва рискован, тъй като Гастон се разгневява, усетил, че Бел изпитва чувства към страшното същество и вдига селяните на поход срещу него.

gaston arrow

Замъкът на Звяра се охранява от омагьосаната му прислуга, превърната в одушевени вещи. Те успяват да отблъснат селяците на Гастон, но ловецът се добира до Звяра, който е потънал в меланхолия заради това, че Бел го е напуснала. Ловецът стреля по създанието, но противникът му придобива нови сили със завръщането на красивото момиче. Гастон губи надмощието си срещу Звяра и дори го моли за милост, но когато я получава, подло напада в гръб с камата си. Това се оказва грешен ход, тъй като се случва по покривите на замъка. Ловецът губи равновесие заради вероломното си нападение, хлъзга се и пада към гибелта си.

gaston game

Гастон е интересен и нетрадиционен отрицателен образ за стила на “Дисни”, които рядко представят злодеите си като хубави, но в случая това прикрива грозота на характера. Първоначално ловецът изглежда като празноглав и глуповат, но с развитието на сюжета се показва като изключително злобен и способен на интриги човек, суетен, обидчив, подъл и жесток. Той често се появява и в различни игри по анимационната вселена на “Дисни”, като например Sorcerer’s Arena.

Заради всичко изброено Гастон се сдобива с биография в Цитаделата 🙂

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор