В търсене

v tarsene

“В търсене” е дебютният сборник на писателя Милен Колев, израснал във форума на Цитаделата, за да стане наскоро част и от писателския хорър клуб “Лазарус”. Книгата му излиза под знака на “Иви Пет”, които бързо се утвърждават като едно от издателствата, които милеят най-много за съвременната българска литература.

“В търсене” е сборник с разкази, писани по различни поводи от Милен, като го представят като един многолик млад автор, който все още, както подсказва и заглавието, търси себе си. Съвременна литература с леко меланхоличен оттенък се редува с остросюжетни произведения в жанровете фентъзи, хорър и научна фантастика, а забърканата литературна манджа остава читателят доволен и заинтригуван за това в каква посока ще поеме автора и за в бъдеще. В това ревю ще спомена разказите, които ми направиха най-добро впечатление:

~ “Събирачът на изгубена фантазия” е може би най-силната творба в книгата. Вдъхновен от Рей Бредбъри, този разказ показва по вълшебен начин разликата между детските фантазии и реалността на израстването, която не винаги е горчива, но просто няма оня блясък, който имат описаните от поета Лонгфелоу “мисли момчешки”.

~ “Черната роза и пеперудата от стъкло” е още един разказ, който може да се погледне като метафора затова как животът затваря и пречупва вълшебното в своята рутина, като в същото време е навременно предупреждение да не се забравят истински важните неща в стремежа за работа и пари.

~ “Матю” е хорър по Хауърд Лъвкрафт, но не се стреми да ви погнусява и ужасява, а по-скоро човърка ума с историята на едно обикновено дете, което е предречено да достигне безкрайните космически бездни. Силното при Лъвкрафт за мен винаги е било умението му да те накара да се замислиш за мащабите и загадките на вселената, а Милен е успял да го улови.

~ “Абадонски залези” е епично фентъзи, написано по каноните на жанра, с пътуване до вълшебни земи, шеметни битки, неочаквани обрати и развръзка почти като в най-добрите книги от Реймънд Фийст.

~ “Медальонът” е може би любимият ми разказ в книгата, кратка, нежна романтична история за най-голямата магия, която се случва между хората в тяхната младост, прекрасно написана история, която те оставя усмихнат.

Другите разкази, разбира се, също са добри, но тези ми направиха най-голямо впечатление. Книгата е чудесен дебют за един млад писател, който, сигурен съм, тепърва ще се развива като автор. Препоръчвам я на всички ценители на родното в жанра и не само.

Ревю на Александър Драганов

 

 

Оставете отговор