В подкрепа на Роулинг

JKRowling

Джоан К. Роулинг стана поредният творец, привлякъл си омразата на политкоректните борци за социална правда. Това се случи след като писателката изрази подкрепа към тезата, че на света има два пола – мъжки и женски. То стигна, за да може авторката да бъде обвинена в трансфобия.

Роулинг от месеци наред следва в социалните мрежи профили, чиито потребители са критични към тезата, че половата идентичност е нещо относително и има десетки вариации. В края на миналата година тя защити Мая Форестър, социална работничка, уволнена заради неправилна употреба на местоимение към трансполов човек. Тази събота шотландската писателка изрази несъгласие със заглавието на статия, написана за “хората, които менструират” и каза, че за такива хора си има дума – жени. На критиките и обидите, които получи в социалната мрежа “Туитър”, Дж.К Роулинг отвърна, че няма против транссексуалните хора и би ги защитила от агресия, но ако полът не съществува, тогава всъщност няма и хомосексуално влечение. И ако малцина, като тенисистката Мартина Навратилова, я защитиха, множеството екстремни левичари, дебнещи в тази социална мрежа, я заклеймиха като тесногръда. Дори актьори от поредицата като Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Еди Редмейн застанаха срещу нея, следвайки тезата за левия философ Херберт Маркузе за репресивна толерантност.

Джоан К. Роулинг обясни какво е имала предвид в съобщение на официалния си сайт, където разкри, че за нея най-лесното би било да си замълчи или сляпо да подкрепя политическата коректност, с което без да иска показа що за климат цари в така наречените прогресивни кръгове на Запад. Тя обаче каза още, че е жертва на сексуално посегателство и домашно насилие, затова, макар да споделя тезата, че транс хората заслужават защита, не смята, че това трябва да става за сметка на жените, родени като такива. Роулинг още каза, че никога в живота си не помни да е имало толкова женомразки климат в света, като отдясно нежния пол е заплашван от инсел движението на мъже, които смятат, че дамите им дължат секс, а отляво от все по-яростните джендър активисти.

Преди много векове френският мислител Волтер казал: “Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.” До голяма степен върху тази мисъл почива цялата съвременна концепция за демокрация и права на човека. От няколко години обаче наблюдаваме завръщане на старата идеология на тоталитаризма, маскирана под нова кожа. Тя смазва всяка съпротива и гази всичко по пътя си. През последните седмици ви разказахме историята на Акиф Пиринчи, талантливия автор на шедьовъра “Котки”, чието творчество е практически забранено заради съпротивата му срещу феминизма, миграцията и джендър идеологията – трите колони на съвременната левица, изтупала от прахта заветите на зловещия съветски сатрап Лев Троцки. Джо Роулинг не е така крайна като Акиф, а “Хари Потър” е много по-голямо произведение от “Котки”, но това не е гаранция за нищо – заради “расизъм” със задна дата свалиха от екран “Отнесени от вихъра”, най-гледания филм в историята.

Нашите родители са живели във времена, когато автори са били забранявани, а книгите им – унищожавани или скривани. Една от най-големите писателки на България, Фани Попова-Мутафова, е била обречена на забвение. Нейните книги са останали, защото е имало хора, които да ги помнят. Днес немислимото се случва и посягат на най-големите творци от западния канон – цензурират Астрид Линдгрен и Агата Кристи, мъчат се да изличат големия Хауърд Лъвкрафт. Трябва да сме нащрек и ако най-лошото стане, да помним магията на “Хари Потър”, да пазим и препрочитаме книгите, да гледаме и помним филмите и да не забравяме, че макар и мъчително, в историята на човечеството свободата винаги е успявала да се отърси от прангите на тиранията, колкото и трудно да е било това.

Дж.К. Роулинг е най-награждаваният и успешен автор в историята на фентъзи клуб “Цитаделата”. За нас беше чест и удоволствие да я подкрепяме тогава, когато всички я обичаха, но и отговорност да го сторим сега, когато облаците над главата й се сгъстяват.

Фентъзи Клуб “Цитаделата”

citadelata purple

 

Тагове:  

Оставете отговор