В ЗАЩИТА НА ХАРИ ПОТЪР

В ЗАЩИТА НА ХАРИ ПОТЪР

автор: Sparhawk

Преди броени дни Българската Православна Църква се обяви против “Хари Потър”. Причината – стандартното обвинение, подбуждала децата към магически практики.
Преди всичко искам да направя едно уточнение – аз съм вярващ човек. Чувствам присъствието на Бог, когато имам нужда от него и съм убеден в това, че Той е Създателя, Който бди над чедата си.

Уви, това не отнася до организацията, която го “представлява” на земята, организация, която през вековете твърде често се е проявявала с това, че е пращала човешки същества на кладата, рязала е гениталиите на малки дечица и е унищожавала безценни книги заради “святостта” си.

Не, че всичко, което Църквата е сторила е зло. В манастирите през средновековието се е пазело знанието, а отвреме-навреме монасите са и помагали на хората в трудни моменти. Аз самия познавам чудесни свещеници, а и впечатленията ми от сегашния Папа на католиците са повече от положителни. В общи линии той реформира своята църква и я направи много по-човеколюбива и разбираща.

НО…

Това не може да заличи историческия факт, че Църквата неведнъж  е била амбициозна манипулативна институция, която умишлено е държала векове наред хората в невежество, за да ги държи под контрол. А от всички църкви по света, в момента нашата е най-озлобена, нещастна и жалка. Разцепена като диня на две, тя не само, че не може да задържи целостта си, но е и безпомощна пред сектите, наркотиците и другите сериозни проблеми, които като вампири изпиват силите на “паството” и. Дни след безумното си изявление, светите ни отце се изпокараха за някакви имоти пред втрещения поглед на миряните.

Стара истина е, че най-добрия начин да прикриеш безсилието си е като предизвикаш скандал. Затова и въшлясалите ни некъпани попове измъдриха най-голямото безумие в новата си история, заклеймявайки една от най-обичаните и прекрасни книги в последно време – “Хари Потър”. Книгата, която върна у децата желанието да четат, която даде нов тласък на литературата и не на последно място – въстанови старите ценности за саможертвата, приятелството, добротата.

Но да не забравяме, че на Църквата не и е за първи път да се обявява против четенето. Така човек почва да мисли, а мисленето е опасно. Хората поставят въпроси, а въпросите изискват отговори.

Които комунистическия фарс, наречен БПЦ не може да даде.

А най-смешното е, че в “Хари Потър” няма нищо, което да подлага на съмнение християнството. Дж. К. Роулинг не е като други фентъзи-автори, далеч по-агресивни към църквата. Като Дейвид Едингс, който безмилостно бичува корупцията в църковните среди и упадъка на истинската вяра (“Еления”, “Изкуплението на Алтал”), Р. А. Салваторе, който смрази читателите с неговата обладана от демон Абеликанска Църква (“The Demon Wars Saga”), в която истински светите и верни на Бог хора се преследват със смърт и Филип Пулман, който директно постави Рая и Църквата от страната на лошите(“Тъмните Му Материи”).

Но Църквата не тръгна срещу тези автори. ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ НА КРИТИКИТЕ ИМ!

И напада нежната, магична поредица на “Хари Потър”, искайки да открадне детските усмивки и да убие ентусиазма на онези, посегнали към четенето и преживяването. Колко долно. И колко глупаво и изостанало в сравнение с английския викар Греъм Тейлър, който сам прописа фентъзи. Или с теолога съвременник на Толкин К. С. Луис, създал алегоричните и прекрасни “Хроники на Нарния”. Или с католическата църква, чиито говорител заяви, че ХП помага на малките да направят разликата между доброто и злото.

Но дървените глави от БПЦ няма да постигнат нищо, бъдете спокойни. Жалко ще е само, ако убият желанието на хората да вярват с тези необмислени и ненормални, средновековни постъпки.

Оставете отговор