В гробницата на мумията (Goosebumps)

tomb of the mummy

“В гробницата на мумията” е още една книжка от поредицата “Goosebumps” на Р.Л. Стайн, излизала у нас навремето. Тя разказва историята на малко момче от египетски произход, което се връща в земите на дедите си – и едва не загива във Великата пирамида!

Всичко започва с една коледна екскурсия, в която Гейб, обикновено момче, което обича компютърните игри и приключенията, отива с родителите си в древната земя, от която баба му и дядо му са емигрирали за Америка, а именно Египет. Гейб не изглежда особено впечатлен от външния вид на Великата пирамида и не харесва пустинята, която го кара да се чувства жаден. Той мечтае да влезе вътре в старата гробница, където работи и чичо му Бен. Мечтата му се превръща в реалност, когато родителите му спешно трябва да заминат за бизнес-сделка в Александрия и оставят сина си на екцентричния чичо и неговата наперена дъщеря Сари, която си умира да го плаши и дразни. Но скоро и двамата ще имат истински повод за страх – Великата пирамида е прокълната, а всеки, който наруши покоя на гробницата, трябва да заплати за това с живота си…

“В гробницата на мумията” е поредното атрактивно приключение от Р.Л. Стайн, въпреки досадния персонаж на Сари, която предполагам е реалистичен образ, но това я прави още по-лоша. Основният плюс на книжката е, че тя НЕ повтаря традиционния сюжет за Мумията, познат ни от филмите, а разработва своя история с по-нестандартен злодей. “В гробницата на мумията” е дори и идея по-напрегната от нормалното за все пак детските хоръри “Goosebumps”, но като попораснал читател, само печеля от това. Препоръчвам за любителите на истории за загадките от древния Египет!

Тагове:  

Оставете отговор