Вълшебно е на Панаира

book fair 2023

Днес на 10-ти декември врати отвори любимото събитие на книгоманите в столицата – Коледния панаир на книгата в НДК. Това е 50-то издание за този празник на четенето и вече 20 години, откакто го отразяваме в Цитаделата. И тази година не пропуснахме да посетим щандовете на любими издателства още от първия ден на събитието, а впечатленията ни са възторжени. Лично аз, докато се разхождах по коридорите на двореца, отново се почувствах като юношата, откриващ това събитие преди повече от две десетилетия, когато тепърва прохождах като фентъзи фен. А още по-радостното е, че видях млади хора, очевидно изпитващи същата емоция, която аз тогава… и сега.

wally ndk

В последно време като наши любимци се утвърдиха издаващите детски книги магьосници от “Миранда”, спечелили последните ни две награди в категорията за Книга на годината с хитовете “Китайски приказки” и “Скандинавски легенди”. Те и този път не пропуснаха да ни очароват с новите издания на “Илиада” и “Лебедово езеро” с илюстрации от майстора Либико Марайа, може би най-великият художник за деца в историята. Купих книгите веднъж за себе си и още веднъж за подарък, като се надявам скоро да мога да ги представя и с ревюта в сайта, а до края на седмицата, всъщност още утре чакаме “Ледената царица” на Ханс Кристиян Андерсен. Можете да намерите заглавията им на щандове 114 и 331.

sugar mysteries

“Архипелаг”, които също се утвърждават с първокласна детска литература, като ние ги открихме миналата година с “Превъплъщението на Караг”, книга първа от “Деца на гората” от Катя Брандис, достоен немски отговор на класиката “Хари Потър”. Сега най-чаканото заглавие поне за мен е “Денят на отмъщението”, книга шеста и последна от поредицата, а в същото време от издателството зарибяват и с нова сага – “Захарни мистерии” на Таня Воозен, първата книга от която е озаглавена “Магическият договор”. Може би най-впечатляващото издание там обаче е илюстрованият том на “Рамаяна”, великия индийски епос, по нищо не отстъпващ на гръцката “Илиада”. Техният щанд е 214, където са и “Златното пате”.

shirley barber

Точно срещу тях са старите ни любимци от “Инфодар”, които до ден днешен държат рекорда за най-много титли в категорията за Издателство на годината – пет. Те ги натрупаха с класически фентъзита от Тери Брукс и Р.А. Салваторе, но сега също са се насочили към прекрасни издания за деца, като впечатление ми направиха прекрасните книги, илюстровани от Шърли Барбър, като “Принцесата на русалките” веднага бе взета за племенницата. “Инфодар” също имат книга и за любителите на историята – красивата и пищно издадена “Египтология”. Намират се на щанд 215, точно срещу “Златното пате”.

dazai

Любимият ми щанд обаче и този път се оказа този на “Пепърмил”, като заради него си струва да се изкачите до последния четвърти етаж на Панаира (номерът е 425). В последните две години те се утвърдиха с литература от Далечния изток, която затрогва и провокира размисъл, както и с първокласни жанрови хитове. Актуалните заглавия сега са “Цветята на клоунадата” от легендарния японски автор Осаму Дазай и “Ако можеше да видиш слънцето” на Ан Лианг, а лично аз като клиент се върнах малко назад и си взех “Гумихо” и “Докаеби”, базирани върху корейските митове.

peppermill korean

Разбира се, това са само част от многото, бих казал десетки издателства, изпълнили четирите етажа на Националния дворец на културата. Всички те заслужават уважение затова, че са дошли, превръщайки втората седмица от обикновено напрегнатия месец декември в истински празник за читателите. Затова препоръчвам да посетите събитието и да се заредите с хубави книги за празниците. Заслужават го издателите ни, заслужавате го и Вие… 😉

peppermill stand

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор