Във Венеция прогнозират Оскари за Жокера

Joker-Disturbed

“Жокера” ще се бори за Оскар не само в категорията за най-добър актьор, но и в тази за най-добър филм. Тази прогноза направи Алберто Барбера, директор на кинофестивала във Венеция пред сайта “Дедлайн”.

“Уорнър” направиха правилния избор да представят “Жокера” на фестивала, коментира Барбера на въпрос дали студиото не е рискувало да прожектира комиксов филм на такова събитие, което е насочено повече за критици. Филмът си заслужава и минава отвъд границите на жанра. Представянето на Хоакин Финикс е невероятно, а (режисьорът) Тод Филипс е свършил чудесна работа, продължи Барбера и отхвърли обвиненията, че филмът може да вдъхнови убийци с историята на титулярния образ, като каза, че той се отнася към темите за насилието и психичните проблеми “интелигентно”. Той също така не смята, че “Жокера” е копие на по-ранни филми от Мартин Скорсезе.

Дори да цитира на места “Кралят на комедията и “Шофьор на такси”, това е много оригинален филм.

Алберто Барбера също така защити участието на “Офицер и шпионин”, новия филм на режисьора Роман Полански, във фестивала. Полански е мишена на феминистките заради обвинение отпреди десетилетие в Щатите, но Барбера смята, че със самия филм няма проблем:

В Европа се хареса. Няколко американски издания са изключението.

Барбера контрира и обвиненията, че няма достатъчно филми от жени в състезателната програма, като каза, че просто те все още са по-малко от тези, заснети от мъже. Това е в синхрон с позицията му от началото на лятото, когато той заяви категорично:

Отказвам да избера един филм, заснет от жена, ако не го намирам за толкова красиво направен, колкото такъв, дело на мъж. Ако трябва да използвам такива критерии, трябва да има процент от чернокожи режисьори, от гей режисьори и от други хора, дискриминирани по различни причини. Но тогава вече нямаме фестивал на изкуството, а на гражданските права.

Барбера смята, че разговорът по тези теми понякога стига “твърде далеч” и счита това за “англосаксонска черта”, която не е популярна в Италия. Точно това обаче прави прогнозите му за Жокера ненадеждни. Дори филмът да заслужава участие в най-престижните категории, дали съображенията на американската Академия за Филмово Изкуство ще са изцяло свързани с художествени критерии? Ще разберем през зимата…

Тагове:  

Оставете отговор