Въвеждат цензура в американските книги?

citlogo
Обезпокоителна новина долетя отвъд океана. Американската култура е синоним на свободата, но това може би остава в миналото. Вестник “Чикаго Трибюн” информира, че издателите в Щатите са започнали да наемат читатели, които да определят дали дадена книга е политнекоректна или обидна за дадени малцинства, като цената за неподчинение според някои агитатори трябва да е “убийство” на проекта, който не отговаря на новите норми. Това е ново и обезпокоително развитие в инвазията на радикално лява идеология в книгоиздаването, която започна масово да налага подмяната на познати образи с техни по-политкоректни версии като жена-Тор, жена-Железен човек, латино-Спайдърмен, афро-Роланд, афро-Хърмаяни и т.н. През миналата година това се превърна в символ на новите комикси от “Марвел”, чиито продажби обаче се сринаха и за пръв път от години останаха зад DC, които са с по-умерени позиции. Дали сега не се вземат мерки за “непослушанието” на читателите? Само времето ще покаже, но някои анализатори вече вдигат тревога.
“Нашата обсесия с “чувствителността” и “политическата коректност” вече стигна абсурдни нива”, пише Тимъти Снайдър в “Уошингтън Поуст” и добавя, че днес класически произведения като “Отело” и “Венецианският търговец” на Шекспир, “Приключенията на Том Сойер” от Марк Твен и дори “Чичо Томовата Колиба” не биха стигнали до читателя заради цензори, като онези, свалили лика на Лъвкрафт от Световните фентъзи награди или блокирали процеса по награждаване на “Хюго” преди година. Случващото се е ново за Щатите, но не и за страните от Източна Европа, които вече минаха през нещо подобно, но на класов принцип, по време на тоталитарните режими. Ще е тъжно ако нашите грешки бъдат повторени на Запад, макар че така българските автори да биха получили шанс да бъдат забелязани с искреността си, на фона на левичарската цензура от преводните им колеги.

Тагове:  ,

2 коментара за Въвеждат цензура в американските книги?

  • Илия  :

    Това не е новина. Нека си спомним “демократичният” период на Макартизма. И многогодишната “свобода на словото” – можеш да кажеш всичко, но не и по медиите, които просто няма да го отразят, а теб просто ще те уволнят от работното ти място.

    • Alexander  :

      Малко хора знаят, че покрай макартизма има въведена и строга цензура в комиксите, която за дълги години напред ги прави беззъби. Аз лично страшно мразя когато политически мотиви се месят в творческата свобода на авторите.

Оставете отговор