Войната между старите режисьори и “Марвел”

a9159c79-d0d1-4e3c-8ad1-3aea01387b5c-avengers-infinity-war-trailer-e1512005106407

Малко преди излизането на “Жокера” режисьорът Мартин Скорсезе, който бабуваше над този проект, се изказа крайно отрицателно за филмите на “Марвел”, като ги оприличи на увеселителни паркове и заяви, че това не е кино. Макар да се случи в интервю пред списание “Емпайър” по случай излизането на новия му филм “Ирландецът”, това приличаше на поредния епизод от свадата между двата комиксови гиганта. После обаче към обвиненията на Скорсезе се присъединиха други режисьори. Франсис Форд Копола, режисьорът на “Кръстникът”, нарече марвелските филми “достойни за презрение”, а Кен Лоуч, който спечели Златна палма с “Аз, Даниел Блейк”, ги определи като “скучни” и “цинични”.

Както може да се очаква, не всички се съгласиха с тези гръмотевични определения. “Много се ядосвах, когато навремето хората плюеха по “Последното изкушение на Христос” (филм на Скорсезе) без дори да са го гледали и съм разстроен, че Скорсезе мери със същия аршин моите филми”, оплака се Джеймс Гън, заснел двете части на “Пазителите на галактиката”. Робърт Дауни-младши, изиграл ролята на Железния човек пък коментира лаконично, че “филмите ги показват по кината”.

Скандалът трябваше да затихне, но вчера Скорсезе отново се е включил в “Ню Йорк Таймс” с нова порция оплаквания. Това се случва въпреки признанието му, че никога не е гледал филм на “Марвел” докрай и не му пречи да ги определя като “опасни за киното”. Странно е, че критиките му са ограничени само до “Марвел” и не хващат поредици като “Междузвездни войни”, “Джурасик Парк” и “Терминатор”, заснети от негови приятели като Джордж Лукас, Стивън Спилбърг и Джеймс Камерън.

“Има световна аудиовизуателна развлекателна индустрия и кино. Те се срещат понякога, но това се случва все по-рядко. Финансовата доминация на индустрията, застрашава съществуването на киното. За всеки, който мечтае да прави изкуство, докато снима, ситуацията е враждебна и жестока. Боли ме да напиша това”, казва Скорсезе.

Повечето актьори и режисьори в “Марвел” се боят да се изправят срещу мнението на Скорсезе, който е легенда на седмото изкуство с продукции като “Разяреният бик”, “Шофьор на такси” и “Казино”. Джон Фавро например дипломатично коментира, че той и Копола са големи творци и имат право на своето мнение. Но Боб Айгър, шефът на “Дисни”, явно не им се плаши.

“Ако искат да мрънкат за успеха на нашите филми, това си е тяхна работа”, заяви бизнесменът и добави: “Само, че е неуважително към хората, които правят тези филми и си влагат душата в тях, точно както правят и те. Да не би с “Черната пантера” Райън Куглър да е направил нещо по-малко от Марти Скорсезе и Франсис Форд Копола? Хайде бе!”

Айгър, който все пак каза, че уважава и двамата критици като режисьори, атакува фронтално Франсис Форд Копола.

“За кой казва, че е достоен за презрение? За Кевин Фейги, Тайка Вайтити, Скарлет Йохансон? Не разбирам какъв му е проблемът от това, че правим филми, които се харесват от милиони зрители.”

Що се отнася до критиките на Скорсезе, че “Марвел” задушават киното, Айгър коментира, че точно такива блокбъстъри финансират рискови продукции, които иначе не биха били заснети.

По-рано тази година “Отмъстителите: Краят” стана най-касовият филм в историята на киното, като беше нормално и естествено това да предизвика реакция. Но тази на Копола и Скорсезе може би е обяснена неволно от втория в статията му, публикувана в “Ню Йорк Таймс”.

“Ако излизаха, когато бях млад, може би щях да се развълнувам от тях”, признава режисьорът. “Може би дори щях да искам да заснема такъв филм”.

Статия на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор