Водната Формула 1

Formula_1_Powerboat_World_Championship_Logo

След известна пауза отново насочваме вниманието Ви към моторните спортове, като в днешния материал ще се спрем на един от най-атрактивните шампионати в света, а именно този във Формула 1… но на вода. Както може би се досещате, става дума за моторници, но не такива, каквито може да видите в Панчаревското езеро например (макар и там поне навремето да имаше яки надпревари).

f1 boats

Концепцията за първенство на върховите моторници, което да е аналог на това, което е пистовата Формула 1 за автомобилите, възниква в края на 70-те години. Шампионатът започва съществуванието си още през 80-те, когато изпитва трудности да набере популярност. Тогава, най-бърз пилот изглежда е Ренато Молинари – той печели първият световен шампионат в категорията през 1981-ва и добавя още два, за да вземе три титли до 1986-та, когато първенството е спряно. Причините затова са в прекалено големите разходи за промоция, но също и в безопасността – при висока скорост водата става твърда като бетон, а моторниците от Формула 1 достигат скорости от над 200 километра в час! Все пак шампионатът се завръща през 1990-та и съществува и до ден днешен, като само през миналата година имаше леко прекъсване заради пандемията от коронавирус.

f1 h20 start

Катамараните от Формула 1 на вода са изключително бързи и също толкова маневрени моторници, идеални за състезания в затворени водни маршрути – езера или заливи. Тяхното тегло е от 390 килограма, като 118 от тях се падат на двигателя, който стига 400 коня и позволява на лодките да ускоряват от 0 до 100 километра в час за две секунди, като има максимална скорост от 250 километра в час. Множко е за моторница, дори такава дълга шест метра и широка два, каквито са катамараните от Ф1 на вода. Макар външният им вид да не се е променил особено през годините, в днешните машини се използват много скъпи материали като карбон и кевлар, докато първите моторници са били дървени, което ги е превръщало в смъртоносен капан. Друго, което си заслужава да се отбележи е, че Ф1 на вода се сещат първи да защитят пилота, затваряйки кокпита около него с покривало, нещо, което на нормалната Ф1 или Индикар им отне десетилетия, за да въведат.

f1 boat

Подобно и на други шампионати, до Формула 1 на вода се стига след изкачването на стълбица от състезания с по-малки и по-бавни моторници, като шокът в преминаването на основната категория е огромен. Някои от пилотите обаче са се пробвали и на писта, преди да разберат, че водата е тяхната повърхност.

Историята на Формула 1 на вода е пълна с именити пилоти, печелили по няколко световни титли, като най-успешен обаче е италианецът Гуидо Капелини, който десет пъти е ставал шампион. Това е постижение, за което поне аз не знам да има аналог във върхова категория на моторните спортове, като Капелини печели първата си титла през 1993-та година, а последната – през 2009-та. Въпреки това аз не го обичах особено, а защо ще обясня след малко, като симпатизирах на големия му съперник Скот Гилмън – американец, качвал се на върха четири пъти, което също не е малко. През последните години четири титли спечели и италианецът Алекс Карела, три французинът Филип Шиап и две – Шон Торенте, също от САЩ. Миналия уикенд за пръв път шампион стана шведа Йонас Андерсон. Тези постижения означават много, тъй като лодките в шампионата имат еднаква технология – корпуси на ДАК и двигатели “Меркюри”, което не позволява на някой тим да дръпне с огромно техническо превъзходство, както става в пистовата Формула 1. Въпреки това опитът на отбора по настройване на лодката и подготвяне за различните условия като скорост на вятъра или вълнение имат огромно значение, както и нивото на самия пилот.

jonas andersson

Формула 1 на вода е един от малкото световни шампионати в моторните спортове (другите мисля за мотокроса и ралитата от WRC), който е имал кръг в България. Това се случи през 2000-та година, като за домакин беше определен гребния канал в град Пловдив. За съжаление трасето се видя твърде опасно на Гуидо Капелини, който вдигна скандал и бойкотира надпреварата заедно с половината пилоти от стартовата решетка. Имаше само демонстративно състезание, спечелено от френския пилот Филип Дезертен. Лично аз бях там и се разсърдих на Гуидо, макар от дистанция на времето да считам, че е бил по-скоро прав – гребният канал е доста тесен и високи стени около трасето, което при излитане на моторницата можеше да доведе до ужасяваща трагедия. Въпреки това усещането от рева на стартиралите моторници беше зашеметяващо и до ден днешен имам чудесен спомен от това, че Гилмън се обърна към публиката точно когато скачах в подкрепа за него (беше ми станал симпатичен още от преди старта у нас).

Интересен, вълнуващ, опасен и най-важното нестандартен, Световният шампионат във Формула 1 на вода е прекрасен моторен спорт, който въпреки изключителната трудност при набиране на популярност в днешния изобилен откъм автомобилни шампионати свят, се е утвърдил като върхова дисциплина за безстрашни асове, радващи публиката вече четири десетилетия. Последвайте го във Фейсбук!

Статия на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор