Внимавай какво си пожелаваш!

Nightbooks Reviews - Metacritic

Скъпи приятели на Цитаделата, за мен е удоволствие да сме отново заедно, особено предвид историята, която съм подготвил за днес. Филмчето, за което ще ви разкажа излезе по “Нетфликс” тази година – за 15-ти Септември – и внесе малко свеж полъх в еднотипния и праволинеен ход на американското кино. Режисьорът Дейвид Яровски е автор на небезизвестния хорър „Брайтбърн“, който смрази мнозина фенове на супергероите, поради ясните импликации за това какво би се случил ако недолюбваният от мнозина Супермен беше зъл. Яровски е известен с това, че специализира в хорър с малки деца, което свидетелства, че става дума за експерт с изострен и специфичен вкус към жанра. Свидетелство за това е останалата част от екипа на режисьора. Сценаристи на филма са Мики Дотри и Тобиас Йаконис, изписали сценария на „Проклятието на Ла Йорона“ – друг хорър филм, акцентиращ върху ролята на младите хора в такива сюжети. Този е правен по едноимената книга на Джей А. Уайт, който се изявява като последовател на стила „Братя Грим.“

Nightbooks – Bridget and the Books

Ню Йорк, най-гъсто населеният град в САЩ, е място както на амбициозни хора, така и на много деца, които умеят да мечтаят. Казваме умеят, защото малко са тези, които успяват да пресъздадат мечтите си по такъв начин, че да грабнат въображението на другите. Такъв е и главният герой в нашия филм. Алекс е малко момче, което се чувства изключително самотно и пренебрегнато, защото неговите съученици го отбягват. Част от тях му завиждат за това, че е изключително ученолюбив, а друга част се страхуват от него тъй като обича да чете и пише хорър истории. Когато рожденият му ден идва, Алекс решава да направи купон вкъщи и кани единственият си приятел, който му обръща някакво внимание в клас – Коди. Коди обаче вече си е намерил друга компания и от страх да не бъде осмян отказва. Огорчен от предателството, Алекс се връща гневен вкъщи и решава да изгори всичките си истории, защото смята че по този начин най-сетне ще се отърве от стигмата, с която класът го е жигосал. Но уви, когато излиза от апартамента в Бруклин и взема асансьора за мазето, той изведнъж се озовава в съвсем друг свят. Кабинката се отваря в мрачен коридор, в края на който зее зловещо отворена врата. Любопитният Алекс влиза вътре и…губи съзнание. Така започва най-голямото изпитание в живота му.

Nightbooks Cast & Character Guide | Screen Rant

Алекс Мошер е едва на 8, но това не му пречи да печели лайковете на хиляди хорър фенове в социалните мрежи. Въпреки че алчните емисари все още не са се домогнали до него, Алекс споделя историите си свободно, но тайно мечтае един ден да стане писател. Мечтите му рухват щом целият клас го изоставя и той губи всякаква мотиация да продължи заниманията си. Единствено родителите му го подкрепят, но агресията на Алекс ескалира дотолкова, че той се настройва срещу тях и бяга от вкъщи. Зловещият апартамент, за който споменах преди малко е портал към друго измерение, в което поредиците на малкия Алекс ще станат реалност. Детето – актьор Уинслоу Флегли беше избрано за да изиграе главната роля във филма.

Nightbooks Cast & Character Guide | Screen Rant

Лидия Джует, която има малко по-голям стаж с детските роли от Уинслоу, поема другата главна роля – на Ясмин. Детето е хванато в измерението преди три години и сега работи като готвачка на вещицата, която го владее. Съдбата на Ясмин е сходна с тази на Алекс – пълен аутсайдер от класа си, тя решава да избяга от вкъщи, но е подмамена в мистериозния апартамент след като напуска къщата си. Бедното момиче разкрива на Алекс още една зловеща истина – в апартамента е имало и други деца. Но вече ги няма. И ако сте чели приказките на Братя Грим се досещате какво се е случило с тях.

Nightbooks' Big Villain Twist, Explained: What Is the Witch's Secret?

Главният злодей във филма е вещицата Наташа. Нейната история е много интересна, но ще се въздържа да споделям подробности за да не ви отнема удоволствието от сюжета. Наташа е особено жестока към децата и гледа на тях като на слуги, които да й вършат работата. Тя подмамва Алекс в измерението си с парче сладък пай и го затваря в къщичката си. Когато малкото момче се събужда от транса Наташа му дава избор – или да й слугува, или…да стане за десерт. След като Алекс не успява да блесне с особени качества, вещицата е на път да се разправи с него, но случайно открива историите му, които той носи в раницата за горене. Впечатлена от тях, Наташа му подарява живота в замяна на жестоко задължение – всяка вечер той да пише за нея по една хорър история, с която да я приспива.

Fresh Images from Netflix Take You into the Vibrant World of Producer Sam Raimi's 'Nightbooks' - Bloody Disgusting

Филмчето е много свежо и е класически римейк на една добре позната приказка. Хубаво е, когато пред теб оживяват стари образи, облечени в модерни амплоа. Като изключим някои мелодраматични моменти, останах много доволен от филма. Актьорите са точно на мястото си, децата не преиграват, а вещицата е такава, каквато трябва да бъде. Не просто някаква захаросана бабичка. Препоръчвам филмчето на тези от вас, които искат да отдъхнат след тежък ден и да се позабавляват с чудесната продукция, представена ни от Нетфликс.

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор