“Властелинът на пръстените” е антируски, отсече червен професор

legolascho

Елфъг Леголас вероятно би погледнал така, ако научи горещата фентъзи новина от изминалия политически ден в България. Професор Иво Христов, депутат от БСП, е заявил, че филмовата адаптация по “Властелинът на пръстените” е част от антируски заговор и битката на хора, елфи и джуджета срещу Мордор, Страната на сянката, символизира западна агресия срещу Русия. Доказателство за това е високият бюджет на филма, даден от американците за русофобска пропаганда, а не “на вятъра”.

Това е изявление, което надминава по своята неповторимост дори глупостите, бълвани от борците за социална правда в Щатите. “Властелинът на пръстените” на Питър Джаксън пренася на голям екран един от най-популярните романи на ХХ век, а бюджетът е осигурен от “Ню Лайн Синема”, за да може това да стане както трябва. Всички знаем крайният резултат, който киноепос, съперничещ на оригиналната трилогия от филми за “Междузвездни войни” по качество. Филмите от него излязоха по кината в периода 2001ва-2003та година, когато САЩ начело с Джордж Буш-младши и Русия на тогава още новия президент Владимир Путин, все още не бяха развалили отношенията си и дори си сътрудничеха в борбата с тероризма. Да се търси русофобия в една фентъзи приказка според нас граничи с параноя. Също така трябва да се отбележи, че един от най-силните поддръжници на Путин в Русия, бизнесменът Константин Малофеев, всъщност е фен на “Властелинът на пръстените”, което прави изказването на професор Христов още по-озадачаващо. За нас е и много тежка присъдата толкова голяма страна като руската да бъде оприличена на Мордор, независимо от различията във философията на управлението между нея и ЕС, към който принадлежи и България.

Преди време обаче проф. Христов се прочу с това, че определи 80% от населението на България за дебили, а по време на участията си в различни телевизионни предавания и друг път е атакувал фентъзи произведения като “Хари Потър” и “Властелинът на пръстените”. По една случайност двама от авторите в сайт “Цитаделата” сме политолози и като такива приятелски съветваме професора и неговите съпартийци да не търсят липсата си на победи на парламентарни избори в “Хогуортс” или Средната земя, а в използваната от тях реторика, към която влизат и подобни изказвания.

Оставете отговор