Влак до Бюсан

Train to Busan (2016) - IMDb

Здравейте, уважаеми фенове на Цитаделата, вие отново сте с рубриката Азиатско каре и днес ще се върнем назад във времето към един филм, чието продължение вече ревюирахме – Влак до Бюсан. В това ревю ще научите за това как и откъде започна ужасната пандемия, причинила най-голямата катастрофа в историята на човечеството – превръщането на милиони мирни хорица в безжалостни настървени зомбита. Режисьор на филма отново е Санхо-Йок, който прави цялата поредица. Подпомаган от своя колега Джосук-Парк, Санхо отново ни поднася невероятна хорър продукция, която беше една от първите крачки, които азиатското кино направи към този жанр в модерната си история.

Train to Busan: Freshest Zombies in Years | by Manor Vellum | Medium

Сега отиваме в Сеул, столицата на Южна Корея, където малък екип от учени се опитва да разработи биологично съединение за секретни цели. Успешният експеримент скоро излиза извън контрол. Вирусът изтича от лабораторията и започва да поразява своите цели – първо животни, а след това хора. Предавайки се от човек на човек, той умъртвява разума, но запазва тялото. Индивидът престава да бъде съзнателно същество и се превръща в амалгама от плът, движена от неутолим глад. Въпреки че правителството все още не е уведомено за инцидента, скоро армията излиза по улиците на столицата и започва да организира евакуацията на оцелелите.

Zombie Virus in 'Train to Busan' Sequel Spreads Across Korea

Когато разбира, че в лабораторията е станало нещо, шефът на научния борд Сосок-У се опитва да се свърже със служителите си, но не успява. Считайки, че става дума за техническа грешка, Сосок се прибира вкъщи, където го очаква дъщеря му Суан. Детето страда от депресия, тъй като родителите му за разведени. Съгласно корейския закон при акт на развод детето остава при баща си, а момичето е още малко и иска да празнува рождения си ден с майка си, която живее в огромния мегалополис Бюсан. И въпреки, че Сосок подарява на Суан най-новото издание на конзолата Уий, това не успява да я разубеди. Огорчен, мъжът спира телефона си на страна и двамата поемат към гарата, откъдето хващат влак за Бюсан. Малко след като влакът тръгва, детето вижда как началникът на гарата бива повален на земята от агресивен гражданин, който започва да гризе шията му. След няколко часа влакът е спрян от корейската армия на гара Деджанг от войници, които се молят да бъдат пуснати вътре. Така Сосок и дъщеря му разбират, че са попаднали в капан, от който няма да успеят да се измъкнат.

30 in 30: A MONTH OF HORROR. TRAIN TO BUSAN | by Fede Mayorca | Filmarket Hub | Medium

Гонг Ю, който е известен предимно с ролите си в корейските сериали, влиза в образа на главния герой Сосок-У. Ръководител на научния фонд, който спонсорира зомби лаба, Сосок изобщо не подозира какво всъщност става зад стените на зданието. Истински работохолик и страстен кариерист, той се издига зашеметително за сметка на колегите си, но това му коства брака. След като се разделя със съпругата си, Сосок поема сам грижата за малката си дъщеря Суан, която постоянно иска да пътува до Бюсан за да се види с майка си. Сосок обаче е прекалено концетриран върху работата си и винаги отказва, примамвайки детето със скъпи подаръци. Този път номерът не минава и той се съгласява да заведе дъщеря си при бившата си жена, но цената, която ще плати е прекалено висока.

Кино-ветеранът Юай-Санг Ким е актьорът, който играе антагониста във филма – Ян Дзюк. Случайно попаднал във влака за Бюсан, Ян изпада в истерия, когато научава какво се е случило. Бидейки изпълнителен директор на една от най-големите корейски компании, Дзюк започва да се тревожи за състоянието и паричките си, което го прави агресивен към останалите. Той започва да създава интриги между пътниците във влака, целейки да сведе до минимум броя на оцелелите за да има достатъчно припаси за него. Когато Сосок-У успява да спаси малка група хора, удържали зомби атаката на гара Деджанг, Ян Дзюк настройва останалите пътници срещу него под предлог, че сред спасените има ухапани. Така Ян окупира управлението на влака, а Сосок е принуден да прекара с дъщеря си дълги дни във вагона – затвор.

cinemaonline.sg: See the cast of "Train to Busan"

Филмът не е толкова интересен както втората част и малко се вмества в нивото на сериала по Заразно зло. За любителите на зомби жанра и хоръра със сигурност това ще е зрелище, което ще се хареса. Другите могат да го намерят за прекалено драматичен и трагичен – неща, които отсъстваха в зрелищния екшън, поднесен ни във втората част. Въпреки това, аз намирам филма за много въздействащ и споделям удоволствието от това, че имам възможността да го ревюирам.

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор