Влак до Бюсан II: Полуостровът

Train to Busan Presents: Peninsula (2020) - IMDb

Здравейте, уважаеми читатели, вие сте с рубриката Азиатско каре на НКФХ „Цитаделата“, а аз съм водещият Искрен Иванов. Днес ще си припомним един класически сюжет в ужаса– зомби апокалипсисът, този път случващ се в Южна Корея! Доскоро не знаех, че имало и втора част на този невероятен постапокалиптичен епос, но ето на – изскочи. (Очаквайте скоро ревю и на първата.) Режисьорът отново е същият – Санг Хо-Йон се завръща по-добър от всякога в екип с още един млад свой колега, за който това е първа изява – Риу Йонг-джае. И така, напред към джунглата!

Travel in Busan 2: Peninsula“: Is it called “Peninsula“ because it can“t be compared to “Half of Busan“? | DayDayNews

Изминали са 4 години от катастрофата в Сеул. След детайлно разследване ООН най-сетне успява да установи произхода на смъртоносния вирус, който е превърнал милиони корейци в зомбита. Вирусът се оказва отровно бойно вещество, изтекло от военна лаборатория. В суматохата Китай, Япония и Северна Корея обявяват, че не могат да приемат повече бежанци тъй като се страхуват за своите граждани. За да не се разспростре заразата, ООН налага пълна карантина на Южна Корея и така жителите, които не успяват да я напуснат са принудени да съжителстват с ужасните немъртви, които се тътрят по улиците. Скоро цялата страна попада под властта на бойни кланове, които разпределят територията си и започват да се борят за ресурси. За останалия свят проспериращата някога държава вече е просто „Полуостровът“, както презрително я наричат китайците.

new

След прологът се озоваваме на огромен американски кораб, който е последният плавателен съд, изпратен да събере каквото е останало от жителите на пристанищния град Инчон. На кораба е капитан Джонг-Сок, офицер от корейските морски пехотинци, заедно със сестра си и малкия си племеник Донг Хуан. Докато Сок отива да докладва се оказва, че охраната на кораба по погрешка е пропуснала заразен човек на борда. Зомбито се разбеснява и напада Сок и семейството му. От цялата касапница се спасяват само той и съпругът на сестра му – Чул Мин. След трагедията Джонг и Чул се установяват в Хонг Конг и заживяват бохемски живот, докато един ден не са повикани на среща от местно величие. Сделката е следната. Джон и Чул трябва да се върнат обратно в град Инчон тъй като китайците са узнали, че на паркинга пред пристанището е изоставен огромен камион с 20 милиона долара вътре в него. В замяна им се обещава част от плячката плюс статут на политически бежанци. Операцията е планирана за 30 минути, но както се досещате ще трае доста повече…

New Trailer For Train To Busan: Peninsula Is Much More Gripping

Донгвун-Ганг, който от скоро се изявява на големия екран влиза в ролята на капитан Джонг-Сок. Прекрасната игра на Ганг е точно това, от което зрителят има нужда – пищни каскади без излишни мелодрами. След като вижда как малкият му племеник Донг е изяден от зомби, Джонг напуска пехотинците и се опитва да избяга от миналото си. В крайна сметка обаче занаятът го настига и той получава предложение, с което да подреди живота си в Китай. Тъй като не е убеден в искреността на китайците Джон първоначално отказва, но след като съпругът на покойната му сестра – Чул Мин го убеждава, главният герой приема китайското предложение.

Train To Busan Presents: Peninsula Interview With Lee Jung‑hyun - SciFiNow - The World's Best Science Fiction, Fantasy and Horror Magazine

Минг Джунг е главният женски образ във филма. Нейната връзка с Джонг е много важна, но няма да я разкривам тъй като е решаваща за сюжета. След избухването на вируса, Минг не успява да стигне до кораба и е принудена да остане в Инчон с двете си деца и баща си. Старият Джунг, който е ветеран от Корейската война, скоро успява да измисли план, с който четиримата да се измъкнат от Полуострова. Той успява да сглоби радио и да се свърже с майор Джейн от ООН. След година разговори между двамата, Джейн издейства хеликоптер, който да прати на оцелялото семейство. Точно тогава обаче с гръм и трясък се появява и Джонг, който обърква всичко. Младата актриса Лий Джунг-Хюн играе Минг.

5 reasons why you must watch 'Train To Busan 2: Peninsula' - Annyeong Oppa

Главният злодей във филма е друг военен – капитан Сео, който оглавява един от клановете, които властват над това, което е останало от Корея. Сео, сам едва оцелял от вируса, властва над хората си благодарение на хора, които не прекъснато му долагат какви са настроенията в организацията. Въпреки че е на лидерска позиция обаче, капитанът тайно мечтае да напусне Полустрова и да заживее нормален живот някъде навън. Един ден тази възможност му се отдава, но за да го стори ще трябва да мине през нашите герои. Ки Хуан-Ку от корейските сериали за върколаци влиза в ролята на Сео.

Everything We Know About Train to Busan Presents: Peninsula << Rotten Tomatoes – Movie and TV News

Заключвам, че втората част на филма е много по-добра от първата. Излишните емоции и ненужните моменти са изрязани за да оставят място на зрелищни хорър сцени, в които вълни от зомбита заливат улиците на Инчонг и екшън гонитби, в които бивши хора на реда убиват невинни оцелели. Зловеща реалност, която носи особено важно послание в наше време, особено за държавите, които се намират на този Полустров.

Ревю на Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор