Виктор Франкенщайн

victor frankenstein
“Виктор Франкенщайн” на режисьора Пол Макгигън е най-новата версия на класическата история за лудия учен и чудовището, макар да е направена по мотиви, а не по самия роман на Мери Шели. В главните роли участват Даниел Радклиф /Хари Потър/ и Джеймс Макавой /младият професор от Х-Мен/.
Всичко започва, когато героят на Радклиф, който е безименен гърбушко в цирк, се среща с харизматичния и напет д-р Франкенщайн /Макавой/. Това става след като красивата акробатка Лорелай, в която гърбушкото е влюбен, пада при изпълнение на номер. Макар да е считан от останалите за обикновен изрод, гърбушкото успява да даде ценен съвет на доктора, който е силно впечатлен от уменията му и решава да му помогне да избяга от цирка. След напрегната гонитба, в която един от пазачите на гърбушкото загива, двамата успяват да се измъкнат и доктора прави ново чудо – успява да излекува гърбицата на младежа, като в същото време му дава самоличността и на своя постоянно отсъстващ съквартирант Игор. Оказва се, че макар за един ден да е променил живота на момчето от цирка, Виктор Франкенщайн не го е взел под крилото си от едното милосърдие.
DanIgor
Той е забелязал, че младежът има сръчни ръце и вроден усет за медицината, съчетани с познания от годините, когато е помагал на другите клоуни да се лекуват. Самият Франкенщайн всъщност все още не е никакъв доктор, а обикновен студент. Амбицията му обаче е безгранична – той иска да създаде живот от смъртта и е убеден, че момчето от цирка е човекът, който му трябва да партньор. Двамата започват все по-опасни опити с части от трупове, въпреки, че мнимият Игор получава настоятелни предупреждения както от Лорелай, станала танцьорка, така и от религиозен детектив, убеден, че Франкенщайн се е съюзил със Сатаната. За жалост обаче докторът получава финансова подкрепа от свой млад, но твърде богат колега на име Финиган, човек, който има користни цели относно бъдещото творение на Франкенщайн и не подбира средства, с които да ги постигне. Така Игор остава единственият, който може да спре обезумелия учен… който е и негов най-добър приятел.
“Виктор Франкенщайн” е много симпатичен приключенски хорър, който е далеч по-добър, отколкото бихте предположили, ако слушате оценките на критиците. Макар да не изобилства нито с екшън, нито с карантия, филмът има чаровна атмосфера, екцентрични и забавни персонажи, изиграни умело от Даниел Радклиф и Джеймс Макавой и бързо темпо, което позволява времето в киносалона да мине неусетно. Да, наистина, не е на нивото на филмите за Хари Потър, в който Радклиф се снимаше като дете и тийнейджър, но остава интересно предложение, което едва ли ще разочарова почитателите на актьора – поне ако съдя от себе си. Идеален за залъгалка преди рестартирането на Потърската поредица догодина.

Оставете отговор