Виктор Клос

Kloss

Виктор Клос, роден на 18-ти декември 1980-та година и починал на 5-ти ноември през 2016-та, е британски фентъзи писател, създател на поредицата “Royal Institute of Magic”.

Виктор е роден в Лондон, но е живял заедно със съпругата си Тара и дъщеря си в Западен Съсекс, който описва като “прекрасно градче”. Обича да чете от малък, като посочва, че някога е бил “луд фен” на епичното фентъзи и е чел “Игра на тронове” доста преди тя да стане поп-културен феномен, но учудващо с напредъка на годините е започнал да предпочита детска литература и, което е по-очаквано, трилъри. Клос се описва като човек, който “сваля 30 откъса за Киндъл и избира да прочете едва две или три книги от тях”. Като основни автори, повлияли върху творчеството му, той посочва Инид Блайтър, Дж.Р.Р. Толкин и Дж. К. Роулинг, а в социалната платформа на Goodreads ревюто му на “Хари Потър и Философския камък” не пести похвали:

“Казано просто и ясно, това е една от великите детски книги. Това е”, като добавя, че “Хари Потър” има прекрасни герои, които са по-важни дори от сюжета.

Виктор Клос не е така ласкав към авторите, които пишат в стила на Роулинг, като оценява със средните три звезди Рик Риърдън и Касандра Клеър. Той обаче може да си го позволи, тъй като авторските му книги, макар и в същия поджанр на фентъзито, са майсторски написани.

“Пиша откакто свърших училище”, споделя Виктор Клос. “Като повечето хора, обичам да пиша това, което обичам да чета. Затова съм взискателен по отношение на ритъма, това колко лесно се чете текста и обичам да има чувство за хумор. Най-вече обичам да вляза в свят, от който бих се радвал да бъда част”.

 

Клос започва да издава поредицата си “Royal Institute of Magic” през 2014-та година, като до края на миналата на книжния пазар са публикувани пет части – “Elizabeth’s Legacy”, “The Shadowseeker”, “The Protectors” и “The Last Guardian”. Всички те са приети радушно от читателите, които ги сравняват по дух, стил, но и качество с класиката “Хари Потър” на Дж.К. Роулинг. За голямо съжаление Клос, който цял живот е имал здравословни проблеми, се разболява от рак и си отива без време, докато пише шестата и последна книга от “Royal Institute of Magic” през миналата година. Неговата вдовица обещава, че книгата ще бъде довършена от друг автор по записки на обичния й починал съпруг.

Можем само да се поклоним пред светлата му памет.

Тагове:  

Оставете отговор