Вещерът (The Witcher)

cavill witcher

“Вещерът” е телевизионна продукция на продуцентската компания-гигант “Нетфликс”. Базирана е на едноименнта поредица на полския автор Анджей Сапковски, която се радва на голяма популярност в страни в Източна и Цеинтрална Европа, а от няколко години насам и в Западна Европа и САЩ. Книгите са преведени на 26 езика. На огромна популярност сред гейм обществото и редица награди се радват и видео игрите на полската компания CD Projekt Red, вдъхнонвени от същата история и продали над 50 милиона бройки по света. Историята е адаптирана и в серия графични романи и бордови игри.

Гералт от Ривия е Вещерът – ловец на чудовища, спасител на хората, а понякога и обратното, стига да има заплащане за положеният му труд, нещо което с годините се превръща в лукс за вещерската гилдия, тъй като все по-често биват третирани като нечовешки същества и понякога дори уродливи чудовища от същите хора, които преди това са потърсили услугите им, за да ги оттърват от местната стрига, кикимора или изтерзан дух.

Geralt_henry_cavill

Героят твърди че за него най-важното нещо в живота е работата – а именно чудовнищата и парите. Често обаче това бива поставено под въпрос заради моралният му компас, който му подсказва, че изборът на по-малкото зло не е вариант. Съдбата го среща с редица обстоятелства, където най-голямото зло най-често е хорското. Именно една такава ситуация го кара да се озове в северното кралство Синтра, където по неволя и чрез древен закон, обвързан с магическа сила, съдбата му бива преплетена с малката принцеса Сири.

Сири е малката, своенравна и твърдоглава престолонаследница на трона на Синтра, страна, управлявана от гордата Каланте – гордост, която и струва всичко, тъй като подценява нашествието на нарастващата Нилфгардска империя. Спокойното детство на Сири бива разбито на пух и прах, когато войните на империята нахлуват в кралството и избиват семейството й, а принцесата е принудена да бяга сама в пустошта, с последната молба от страна на баба й, а именно да открие Вещерът.

Йенефер от Венгерберг е могъща и изпълнена с амбиции магьосница, която не се спира пред нищо, за да постигне, всичко което някога е искала в живота, и което смята, че й е било отнето заради злощастието да бъде родена с елфска кръв и последиците, които идват с това. С неволята обаче, идва и единственото нещо, което има като стойност – огромният магически потенциал. Този талант не остава незабелязан от ректорката на университета за магьосници Аретуза – Тисая Де Врис, която решава да я вземе за свое протеже, и да я превърне в могъщата жена, за която Йен винаги е мечтала. Съдбата среща магьосницата с Гералт и първоначалната взаимна нетърпимост прераства в любов, която ги белязва за винаги и определя житейските им избори и пътища.

 witcher handsome

В главните роли участват Хенри Кавил като Гералт, известен с култовата роля на Супермен във филмите “Човек от Стомана”, “Батман срещу Супермен” и “Лигата на Справедливостта”, Аня Чалотра като Йенефер и Фрея Алън като Сири.

Тук е и момента да спомена и впечатляващите изпълнения на някои от актьорите в поддържащите роли – Джоуи Бейти като чаровния, талантлив и умен, но често играещ по нервите на Гералт Лютик, Джоди Мей като кралица Каланте, Миана Бюринг като Тисая Де Врис. Участват още Емон Фарен като Кахир, Ана Шафър като Трис Мериголд и Ема Апълтън като Ренфри.

Сега малко и за самата адаптация, базирана на първата книга от поредицата на Сапковски, която е сборник с разкази и носи името “Последното желание”. Още от самото начало предизвика бурни реакции сред заклетите фенове и не остана и ден без да бъде обсъждана и гледана под лупа, относно изборите които бяха направени вътре. Главен продуцент е Лорън Шмид, известна още с продукции като “Daredevil”, “Umbrella Academy”, “West Wing”, и др. Още първите новини, относно проекта, а именно че Кавил е избран за главната роля, бяха посрещнати с голямо разединенение. Някои смятаха, че Хенри е изключително физически неподходящ, тъй като техните представи за един по-слабо изразен физически и идея по-страшно изглеждащ Гералт, се разминаваха с това, което актьора предлага. Други смятаха, че ще се справи повече от добре с ролята. Със своята отдаденост към проекта – било то чисто като фен на книгите и игрите, било с поддържането на топ физическа форма и предизвиквайки собствените си лимити, или било то с изпълнението си на не особено словоохотливия и мрачен, но отровно саркастичен,и едновременно дълбоко мислещ, разкъсван от вътрешен конфликт Гералт, актьора се справя доста убедително. Фрея Алън е пък откритието на сериала според мен – млада, красива и умело улавяща непокорната природа на Сири. Някои от вас сигурно ще се питат дали ще говоря и за слона в стаята, а именно противоречивите избори за някои роли, базирани на факта, че климатът в Холивуд в момента е такъв, че няма как да направиш кино продукция без да изпълниш определени “квоти”. Тези въпросни изисквания бяха и публично удостоени от Американската Кино Академия, заявявайки, че само определени филми, изпълняващи ги, ще бъдат допускани до наградите Оскар. Преценката за това до колко е удачно да бъдат избирани актьори, на базата на техния културен и етнически произход,а не на база изпълнение, оставям на вас. Аня Чалотра като Йенефер се справи добре, на фона на това, което и беше предоставено като сценарий. За останалите актьори, избрани по тази линия,на мен лично не ми е проблема визуалната разлика, а по-скоро дълбоко невпечатляващото изпълнение. Като цяло видяхме много малко от герои като Трис, Вилгефорц и Фрингила. Други герои като Дара, елфът спътник на Сири, бяха там, може би единствено за да покажат един от елементите дълбоко заложени в историята на “Вещера” – расовата дискриминация върху елфи и джуджета и колко зла, разрушителна и егоистична може да бъде природата на хората. Нещо, което можеше да бъде направено по-елегантно, ако бяха наблегнали повече на епизода с предводителя на елфите Филавандрел и дълбокия диалог, който той провежда с Гералт, докато двамата с Лютик са в техен плен.

JaskierWitcher

Други сюжетни разлики, които бяха идея разочароващи бяха решението Дара да придружи Сири в гората Брокилон, където в книгите Сири се среща за пръв път с Гералт лице в лице, както и решението да екранизират цялата битка на магьосниците на връх Соден. Само по себе си това не е лоша идея, но чувайки за епична битка на могъщи магьосници, си представям огромни потоци от магия сблъскващи се един с друг, а не битка със самоделни бомбички, в развалена крепост. Разбира се, накрая го имаше момента с могъщата магия, но идеята че Йенефер единствена спасява положението, а Кахир, който пък от своя страна бе твърде фанатично предан на Империята и в тотално противоречие с първообраза си, успява да надвие могъщ магьосник като Вилгефорц, ми дойде в повече. Ако четете дотук ще кажете, че съм по-скоро разочарована от разликите в сюжета с този от книгите и не съм доволна от адаптацията, която ни предоставя Нетфликс. Това всъщност не е така. Въпреки някои от елементите, които споменах, намирам първи сезон на сериала като добре издържан. Впечатляващата визия на едновременно мрачни и красиви, средновековни и готически пейзажи, както и такива каквито наподобяват топла приказна атмосфера са едни от нещата които несъмненно галят окото, наред с добрата работа по костюмите, декорите и безумно ефектните бойни хореографии. Сюжетните плюсове за мен бяха цялата линия за падането на Синтра, както и историите на Ренфри принцесата-разбойник, крал Фолтест и проклятието на Стригата, преследването на джина и запознанството на Гералт и Йенефер, ловът за Златния дракон, както и сблъсъка с елфите и умелото измъкване от ситуацията, довело до песента на Лютика, превърнала се в абсолютен интернет хит. Но най – вече опитът на Гералт да намери Сири и тяхната среща. Хуморът и философията, толкова характерни за историята също са добре уловени в диалозите на героите, че даже и моментните монолози на Гералт с верния му спътник, кобилата Плотка. Саундтракът също е на ниво, и макар далече от аудио шедьовъра, който е саундтракът на играта “Witcher 3”, успява да прредаде атмосферата и тона на историята добре, като най-отличими са естествено неспирната серия от бардовски хитове на Лютика, разказващи историята на Гералт.

 witcher-cavill

Дали проектът можеше да бъде реализиран идея по-добре от това, което е в момента? Разбира се, винаги може по-добре и да се изпипат повече детайли. Но предвид факта, че сме виждали любими истории да бъдат разбивани на пух и прах от изключително незаинтересовани екипи и продуценти, и най-вече от неуважение към автора и историята, която се адаптира на екран, смятам че като цяло от “Нетфликс” успяха да се справят добре дотук със задачата, която им бе поверена, тъй като консултацията по творческия процес с Анджей Сапковски като автор я има и самият той похвали продукцията. Нещо, с което той не е пословично известен, тъкмо обратното. Тук е и момента да кажа, че видео игрите също са много обичани от феновете и успяват да запазят автентичния дух, макар и сюжетно да не се водят строго по поредицата от книги. Сериалът също има потенциала да запази този дух, стига да не залита в крайности. Желанието да се запази изцяло автентичността на даден проект, не винаги пък е критерий за успех, тъй като парите за такива амбициозни проекти не винаги са налице, освен ако екипът зад тях не е от Холивуд. “The Hexer”, първата ТВ адаптация на поредицата е идеален пример за това. Друга е и работата, че най-запалените фенове на дадена история са ужасно трудни за задоволяване – питайте Питър Джаксън и Джордж Лукас...

Ревю на Петя Иванова

Тагове:  

Оставете отговор