Вега

Вега е персонаж от култовата поредица видео игри Street Fighter. Известен като Балрог в Япония, където си е разменил името с друг персонаж, той е един от основните антагонисти в историята, красив, но садистичен убиец, който носи спомена за ужасна травма от детството си.

vega header

Вега е испански благородник, роден в заможен род. За съжаление със смъртта на баща му семейството запада и майка му се принуждава да се омъжи повторно, за груб и прост човек, който я пребива. Това създава у малкия Вега изключителна погнуса към грозотата, която подсъзнателно възприема като заплашителна, чувство, което се усилва след като пастрокът му брутално убива майка му. Нещо във Вега се пречупва и той на свой ред отнема живота на жестокия си втори баща, като от този момент се зарича да ликвидира грозотията там, където я свари.

vega handsome

Вега от малък се изучава в изкуството на матадора – кървавата борба с бикове, жесток спорт, заклеймяван от мнозина, който обаче развива както грацията, така и силата му. По-късно той пътува за Япония и там добавя към него бойния стил на нинджа, като смята, че комбинацията пасва идеално на красотата и грацията му, с които се гордее много. Суетен, нарцистичен и самоуверен, Вега винаги носи маска по време на битка, ала не за да крие самоличността си – просто пази хубавото си лице от наранявания.

vega glorious

Вега става съюзник на генерал М. Байсън и така се превръща в един от Грандмайсторите на Шадалу, криминална организация, която го наема като асасин. Така Вега започва да живее двойнствен живот на изискан джентълмен през деня и жесток убиец нощем, като за кървавите си деяния използва три нокътя, закрепени за дясната му ръка. По време на сраженията си Вега често бива привлечен от опасни жени, които тормози и плаши, но в същото време харесва, като Чун-Ли, Ками или Юри. Това понякога води до конфузни ситуации, като позорната му загуба от Чун-Ли в една от аниме адаптациите на играта, а друг път до странно героични моменти, като спасяване на Ками, за което тя не знае.

vega ready fight

Към мъжете си противници Вега изпитва единствено презрение, като ги окачествява редовно като грозни, груби, некадърни или комбинация от трите чувства. Изключение са майстори на бойните изкуства като японецът Риу или индийският факир Далсим, към които понякога Вега се отнася почтително. Той също така уважава силата на генерал Байсън, но за сметка на това редовно се дърли с другите си съюзници, като боксьора Балрог например, намиран от него за грубоват простак.

Вега е един от най-популярните и обичани герои в поредицата “Уличен боец”. Той се появява за пръв път във втората част от Street Fighter и оттогава е редовен участник в продълженията, включително в четвърта и пета част, както и в играта Street Fighter X Tekken, в която героите от двете популярни биткаджийски поредици се срещат. В проучване на Capcom той е най-популярният герой мъж от поредицата, а при излизане на петата част от серията, печели и фен турнир с герои от нея, като на финала побеждава генерал Байсън. Харизматичен, елегантен, сексапилен и смъртоносен, той е и моят топ фаворит от Street Fighter, а всъщност от бойните видеоигри изобщо, поради което написах биографията му с огромно удоволствие 🙂

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор