Варварският бог

barbarian god

Продължаваме лятната ни серия с ревюта на класически книги-игри, като днес спираме вниманието ви върху “Варварският бог” на Ейдриън Уейн и Робърт Блонд, псевдоними на наши автори, чиито дебют с това заглавие е може би най-впечатляващият не само в историята на формата у нас, но и на фентъзи жанра в България изобщо.

Старият свят се огъва под ударите на непобедим враг – несметни пълчища варвари, които с количествата и свирепостта си преодоляват всякаква военна стратегия и тактика. Те са движени от омраза, разпалена в душите им от Гуор – зъл бог от миналото, окован, но оцелял, за да посее злост в сърцата на диваците. Сега броени седмици ги разделят от това да унищожат цялата развита цивилизация на кралствата и империята. Единствената надежда си ти – специално обучен герой, който потегля заедно с шепа верни бойци на обречено пътешествие към сърцето на мрака…

barbarian creature

“Варварският бог” се счита от много фенове за най-епичната българска книга-игра писана някога, най-вече заради огромния си брой епизоди (777 върху 337 страници). Това е наистина върхово приключение в жанра “Меч и магия”. Макар и писали книгата като тийнейджъри авторите Алекс Султанов и Богдан Русев успяват да придадат емоция и човещина в персонажа ти, вкарват НПЦ с характер в лицето на Слим и предлагат наистина голям размах на дългото и трудно приключение, осеяно със смъртоносни битки срещу страховити противници. Стилът им е много добър, чак е невероятно предвид младостта им, аз дори сред жанровете на неинтерактивна литература не съм попадал често на толкова приятен стил.

Художниците от екипа на ИК “Плеяда” също са си свършили чудесно работата. Корицата на Димитър Стоянов е в як хеви метъл стил, а вътрешните илюстрации на Евгений Йорданов и Ивайло Иванчев са изумително красиви – героят е хубав, чудовищата страховити, детайлите пипнати. Играта също предлага достатъчно опции за различни пътища, макар за успешно превъртане трябва да намерите точният маршрут, особено в края на приключението. Авторите окуражават и честната игра, имайки неприятна изненада за измамниците в ключовото сражение срещу бога на злото. Бойната система е класическа, но все пак не съвсем същата като в “Битки Безброй” или книгите на Любомир Николов, така че е хубаво ВНИМАТЕЛНО да прочетете правилата.

barbarian KO

За съжаление тази книга-игра има и голям недостатък, който е чисто технически. Голяма част от препратките са сбъркани, поради което играта губи смисъл. Във форума на книгите-игри някой си беше направил труда добросъвестно да въведе къде има грешки, но не прави добро впечатление, дори вината да е била на авторите, те са били деца тогава, редно е било редакторът да хване тези проблеми.

“Варварският бог” заслужава да бъде наречена класика в жанра. Тя отзнаменува творческия дебют на дуета между Ейдриън Уейн и Робърт Блонд и в някои отношения си остава връх в кариерата им. Ако се чудите дали да дадете шанс на книгите-игри, “Варварският бог” би бил идеалното начало – макар че трудно ще намерите нещо толкова добро след него.

barbarian hero

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор