Валериан и градът на хилядите планети

Valerian_Final_Alt3_1Sht_27x39_small

“Валериан и градът на хилядите планети” е най-новият филм на режисьора Люк Бесон, адаптация по френски комикси, историята от които той е искал да пресъздаде на голям екран от години, но не е имал технологията затова. Вдъхновен от успеха на “Аватар” и “Пазителите на галактиката” обаче, Бесон, чиито първи опит в космическата фантастика е “Петият елемент” от 90-те, най-сетне осъществява мечтата си с помощта на актьорите Дейн ДеХаан и Кара Делевин.

Валериан и Лорелин са двойка опитни космически агенти, натоварени с важна задача – да спасят последния представител на рядък животински вид, внесен на черно в пазар от друго измерение. Валериан е опитен боец и непоправим женкар, който обаче е загазил здраво, тъй като е влюбен в красивата и не по-малко опасна от него Лорелин. Тя от своя страна е наясно с историята му и не желае да се обвързва с човек, който има плейлиста с предишните си гаджета. Несгодите обаче сближават хората, като изключително сложния обир от пазара се пренася в космическа база Алфа, градът на хилядите планети, възникнал в далечното минало като орбитална станция около Земята, преди да бъде пуснат да се рее в космоса. Загадъчни същества, за които никой не знае нищо, са решени да вземат животинката, отмъкната с толкова усилия от Валериан и Лорелин с – и сега агентите влизат в гонитба сред невероятно разнообразните пояси на живот, покриващи Алфа…

valerian poster

“Валериан и градът на хилядите планети” е със сигурност най-красивият фантастичен филм, заснеман някога. Това едва ли е чак такава изненада, предвид факта, че Люк Бесон, освен на “Петият елемент”, е режисьор и на магичния “Безкрайна синева”, но все пак си струва да бъде отбелязано. Филмът предлага на зрителя изумителни ефекти, които далеч надхвърлят показаното дори във визуални шедьоври като “Аватар” и “Пазителите на галактиката”. Райски светове се редуват с дистопични пейзажи и застрашителни фантастични феерии, понякога съществуващи непосредствено или паралелно едни до други. Преследването с космически кораби, което виждаме по средата на филма е върхово за цялата история на жанра в киното. Детайлите са уловени с майсторството, характеризиращо творчеството на великия Джордж Лукас. Същото важи и за звука и костюмите.

Но техническите достойнства не са единствената силна страна на филма, макар да си остават основното му оръжие. Преди да гледам “Валериан и градът на хилядите планети”, четох различни коментари, че актьорите играят дървено. За мен това издава ограничения светоглед на американските критици. Да, Дейн Дехан не е от любимите чаровни селяци, които зрителите отвъд Океана си обичат толкова (извинявам се както на феновете на Харисън Форд, така и на тези на Крис Прат – чудесни са, ама са точно такива), но изпълнява готино ролята си на нахакан агент, който трябва да спечели любимата си, като й покаже и уязвимата си страна. Кара Делевин пък спокойно и уверено влиза в амплоато на най-готината филмова героиня от много години насам. Лорелин е силна, смела, красива, но също така човечна и забавна, безкрайно отдалечена от настръхналите самодостатъчни героини от новите “Междузвездни войни” например. Двамата имат уникална химия на големия екран и са изключително сладка двойка. Дейн имаше нужда от такава роля, след мъката върху глайдера на Зеления гоблин в “Невероятният Спайдър-мен 2” и се радвам, че я получи. Той и Кара се допълват чудесно от Риана, която има много емоционална роля, както и от Клайв Оуен.

valerian_0

Ахилесовата пета на “Валериан и градът на хилядите планети” е сценарият. Историята на филма е интересна, ако и донякъде предвидима, а посланието накрая, макар и познато, си остава също толкова въздействащо, колкото беше и в “Петият елемент” преди години. Това, което е проблем е, че историята някакси се разлива и не може да бъде фокусирана. Бесон е твърде зает да ни покаже колко много обича вселената на “Валериан” и се увлича в многобройни странични сюжети, от които главната линия се губи. Според мен ако филмът беше по-кратък, щеше да струва по-малко пари, да бъде по-кохерентен, да получи по-добри отзиви и в крайна сметка да бъде по-успешен. Но хей, накрая видях, че Люк го е заснел в памет на баща си. Човекът е намерил финансиране за проекта, вероятно е подозирал, че може да няма успех и е опитал да покаже любовта към любимите си комикси на голям екран. Не мога да го упреквам – като гледам единственият проблем на “Валериан и градът на хилядите планети” като свят е, че не е на “Марвел” или DC, поради което не може да разчита на легион верни последователи.

Крайният резултат от труда на Люк Бесон е един несъвършен, но много смел и красив филм, който си заслужава да бъде видян на голям екран, макар да излиза в дебелата сянка на съвършения “Дюнкерк” от Кристофър Нолан. Във “Валериан и градът на хилядите планети”, ще видите сърцето на детето, което Люк Бесон някога е бил и ще се насладите на красотата, която има въображението му.

Един коментар за Валериан и градът на хилядите планети

  • Цитаделата  :

    […] “Валериан и градът на хилядите планети” на Люк Бесон оглави българския бокс-офис, като остана пред “Дюнкерк” на Кристофър Нолан! Фантастичният филм, който е екранизация по френски комикс, печели над 85 хиляди лева за уикенда и над 91 хиляди за изминалата седмица (“Валериан” тръгна по кината в четвъртък), докато военният трилър е спечелил малко над 60 хил лв. Този резултат е изненадващ на фона на американската класация, където “Дюнкерк” бе далеч напред, а “Валериан” не успя да се наложи над Океана, но показва, че българският пазар не само е специфичен, но е и европейски. Поздравленията за успеха трябва да бъдат насочени и към “А Плюс”, които се бореха като лъвове за “Валериан” в социалните мрежи – усилията им се увенчаха с успех! Честито! […]

Оставете отговор