“Бъмбълби” спечели 18-тите годишни награди на Цитаделата

bumblebee 2018

Филмът “Бъмбълби” на режисьора Травис Найт е големият победител в 18-тите годишни награди за фентъзи и хорър на клуб “Цитаделата”. Новото приключение от поредицата “Трансформърс” спечели голямата награда за Филм на годината, а протагонистът, дал името му стана Герой на годината, като и в двете категории победи “Играч първи, приготви се” и Уейд Уотс. Магьосникът Гринделвалд от “Фантастични животни” е Злодей на годината, а “Очите на дракона” от Стивън Кинг е победител в класацията за Книга на годината. Touken Ranbu взе отличието в аниме категорията, където победи Mo Dao Zu Shi и Devilman: Crybaby.

bg book

“Симфония на мъртвите” от Сибин Майналовски – Българска Книга на Годината!

Сибин Майналовски спечели най-сериозният приз за родни творци, след като сборника “Симфония на мъртвите” триумфира с отличието за Българска книга на годината. Младият талант Михаил Митев е Българският автор на годината, а купите за БГ Герой и БГ Злодей останаха съответно за моя Танар от “Звездата на Гибелта” и Цар Гарван на Бранимир Събев, появил се в четвъртия брой от сборника “Сказанията на Стрикса”. Петьо Русинов прибра две отличия, след като “Иви Пет” стана Издателство на годината, а Онлайн Книжарница “Smart Reading” бе обявена за Сайт на годината.

gifts

Издателство “Иви Пет” и писателите Бранимир Събев, Михаил Митев и Сибин Майналовски осигуриха награди за гостите!

Въпреки студеното време и грипната епидемия, наградите на фентъзи клуб “Цитаделата” за пореден път опровергаха собствения ми скептицизъм и минаха като по ноти, с много гости във фоайето пред концертната зала на любезните ни домакини от Дом на Културата “Средец”. Сред тях имаше както хора, които посещават събитието от години, така и нови фенове, а всички заедно си общуваха и вярвам, създадоха нови приятелства, върху които ще градим през новата 2019-та година. Преди това обаче изпратихме 2018-та както подобава, с най-силните й победители по категории. “Soul Calibur 6” стана Игра на годината, а “Ужас” по Дан Симънс бе обявен за Сериал на годината. “Night Fall”, епичният завършек на поредицата “The Sectet Histories” от Саймън Р. Грийн взе наградата за “Международен хит на годината” – най-добра фентъзи книга, която още не е излизала на български. Това е трето отличие за автора, чиито книги за най-желани за издаване на български от родните фенове, заедно със заглавията от хитовата поредица “Warhammer”.

the fans

Феновете дойдоха въпреки студеното време

Мария Пугьова успя да спечели приза за Фен на годината и за втора поредна година долетя от Русия, за да го получи. Трудът на издателя Петьо Русинов бе възнаграден с отличията за Издателство и Сайт на Годината, а супергероите на големия и непрежалим Стан Лий се сдобиха с наградата Феникс за Класика в жанра. И това беше само началото.

me and my book

Като водещ имах удоволствието да подаря бройки от собствената си книга на публиката. Това се случи благодарение на щедростта на издателство “Иви Пет”.

Злодей на годината е една от най-култовите ни надпревари и през тази година видяхме как големият актьор Джони Деп я печели с образа на магьосника Гринделвалд от филма “Фантастични животни” на Дж.К. Роулинг. Победен от него падна самият Флаг от “Очите на дракона” на Стивън Кинг, а компания на злодейския връх им правеше цар Гарван, измислен от Бранимир Събев за сборника “Сказанията на Стрикса”. Както Роулинг, така и Бранко печелят тази награда за втори път – при Бранимир за поредна година, след като взе отличието за 2017-та с великана Ятрис.

Bumblebee Kid Fan

Един много малък фен взе наградата на “Бъмбълби”!

Герой на годината бе сред най-оспорваните ни категории – но в битката за второ място, тъй като на върха Бъмбълби от “Трансформърс” не даде никакъв шанс на конкуренцията и остави Уейд от “Играч първи, приготви се” и Томас от “Лабиринтът” далеч назад. До храбрия аутобот застава и моя божествен Танар, взел отличието за БГ Герой на годината заради “Звездата на гибелта“. Опитах да я дам на моя издател Петьо Русинов, но той ми я върна. Призът на Бъмбъл пък отиде в Дамян, малкия син на Кирил Диманов от сайта “Супергерои България”. Вярвам, че го изненадахме приятно с трофея на любимия му герой.

tension

НАПРЕЖЕНИЕ – кой ли ще спечели наградата?

Аниме на годината започна полека-лека да се утвърждава като категория, а Touken Ranbu изненадващо спечели титлата пред китайския хит Mo Dao Zu Shi, а това бе коментирано от Autumn Snow, фен от групата Touken Ranbu Unlimited, гласувала в нашите награди чрез вълшебния Google Translate. Аз обаче преведох думите й по случай резултата, които са:

“Наистина съм щастлива да разбера, че едно от най-любимите ми анимета печели. Не защото ми е любимо, а защото изпъква с уникалната концепция, топлотата, хумора и драмата си… Поздравления за Touken Ranbu!”

misho cool

Михаил Митев стана младият носител на наградата Български Автор на Годината!

След това стигнахме наградите за Автор. За нас бе както удоволствие, така и чест да наградим младия творец Михаил Митев с титлата за Български Автор, спечелена с романа “Между”. Мишо израсна пред нас първо като фен, а после като автор и сме убедени, че тепърва му предстоят върхове, които да покорява. Що се отнася до наградата за световен Автор на годината, тя остана за Го Нагай, гениалния японец, отговорен за проектите “Девилмен” и “Мазингер Z”, до голяма степен изградили хоръра и гигантските роботи в съвременната поп култура от Страната на изгряващото слънце.

three BG winners

Хорър ветераните Сибин Майналовски (вляво) и Бранимир Събев около младия Михаил Митев!

Отличията за Книги са най-старите и престижни в историята на нашите награди, като класиката “Очите на дракона” от Стивън Кинг надделя в преводната категория срещу “Играч първи, приготви се” от Ърнест Клайн и “Мъглата”, също от Кинг. Но за нас дори по-радостно бе да обявим победата на Сибин Майналовски, чиито сборник “Симфония на мъртвите” спечели титлата за Българска книга на годината. Сиби е автор, който не прави компромиси с текста, нито за политкоректност, нито от пазарни съображения – и печели читателя с искреност и отношение, затова бяхме особено щастливи да разпознаем това с тази заслужена награда. Тя е пореден триумф и на писателския клуб “Лазарус”, който през последните години се утвърди като водещата общност на творци от нашата родина.

trophies triple awesome

Красивите купи, които подготвихме за победителите!

За десерт естествено остана наградата за Филм на годината, която окончателно оформи вечерта като пълен триумф за “Бъмбълби”, топлият, емоционален шедьовър на режисьора Травис Найт, който постави поредицата “Трансформърс” на пол-позишън след години на спорни произведения от колегата му Майкъл Бей, разумно отстъпил на втори план като продуцент. За мен като фен тази награда означава страшно много и ми позволява да поставя любимата си история в пантеона на големите победители в историята на фентъзи клуб “Цитаделата” – редом до легендарните поредици за Хари Потър и Средната земя, печелили в миналото. Благодаря на всички наши читатели, подкрепили “Бъмбълби” и гласували в наградите за тази година. Обещавам ви, че ще продължавам да търся най-хубавите и смислени фантастични истории, внасящи топлота във вълшебния свят на нашето въображение, осмислящи предизвикателствата на съвремието през призмата на приказката и позволяващи ни да гледаме смело напред към утрешния ден.

Искрено Ваш:

Александър Драганов,

председател на фентъзи клуб “Цитаделата”.

citadelata purple

НОСИТЕЛИТЕ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА ФЕНТЪЗИ КЛУБ “ЦИТАДЕЛАТА” ЗА 2018-та ГОДИНА:

ФИЛМ НА ГОДИНАТА:

Бъмбълби

КНИГА НА ГОДИНАТА:
„Очите на дракона“ от Стивън Кинг, ИК „Бард“

АНИМЕ НА ГОДИНАТА:

„Touken Ranbu”

ГЕРОЙ НА ГОДИНАТА:

Бъмбълби (“Транформърс“)

ЗЛОДЕЙ НА ГОДИНАТА:

Гринделвалд („Фантастични животни“)

БЪЛГАРСКА КНИГА НА ГОДИНАТА:

„Симфония на мъртвите“ от Сибин Майналовски, ИК „Изток-Запад“

БЪЛГАРСКИ АВТОР НА ГОДИНАТА:

Михаил Митев

АВТОР НА ГОДИНАТА:

Го Нагай

БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ НА ГОДИНАТА:

Танар от „Звездата на Гибелта“

БЪЛГАРСКИ ЗЛОДЕЙ НА ГОДИНАТА:

Цар Гарван от „Сказанията на Стрикса“

bg hero

Аз и Петьо Русинов с наградата “БГ Герой на годината” за Танар от “Звездата на Гибелта”!

ИЗДАТЕЛСТВО НА ГОДИНАТА:

„Иви Пет“

САЙТ НА ГОДИНАТА
Онлайн книжарница Smart Reading

ФЕНИКС – КЛАСИКА В ЖАНРА
Супергероите на Стан Лий

МЕЖДУНАРОДЕН ХИТ НА ГОДИНАТА:

“Night Fall” от Саймън Р. Грийн

ИГРА НА ГОДИНАТА
Soul Calibur 6

СЕРИАЛ НА ГОДИНАТА

The Terror

ФЕН НА ГОДИНАТА
Мария Пугьова

trophies awesome

Наградите!

Крайно класиране в състезателните награди:

bumblebee poster 2018 new

Филм на годината

 1. Бъмбълби – 218
  2. Играч първи, приготви се – 124
  3. Дедпул 2 – 98
  4. Джурасик Свят: Рухналото кралство – 60
  5. Лабиринтът: Последният кандидат – 40
  6. Монахинята – 38

zoku touken ranbu hanamaru poster

Аниме на годината

 1. Touken Ranbu – 86
  2. Mo Dao Zu Shi – 72
  3. Devilman: Crybaby – 54
  4. Shingeki no Kyojin – 52
  5. Mobile Suite Gundam: The Origin – 50
  6. Goblin Slayer – 46

 

eyes of the dragon

Книга на годината

 1. „Очите на дракона“ от Стивън Кинг, „Бард“ – 144 точки.
 2. „Играч първи, приготви се“ от Ърнест Клайн, Intense – 136
 3. „Мъглата“ от Стивън Кинг, „Сиела“ – 128
 4. „Смъртоносни машини“ от Филип Рийв, „Егмонт“ – 36
 5. „Конспирацията Моцарт“ от Скот Мариани, СББ Медиа АД – 22
 6. „Проблясък“ от Рей Гард, сдружение „Книги-игри“ – 14

bee adorable 2018

Герой на годината:

 1. Бъмбълби („Трансформърс“) – 220 точки
 2. Уейд Уотс („Играч първи, приготви се“) – 98
 3. Томас („Лабиринтът“) – 92
 4. Девилмен (“Devilman: Crybaby”) – 42
 5. Сестра Айрийн („Монахинята“) – 38
 6. Шинджи Икари („Евангелион“) – 30

GrindelwaldFB2
Злодей на годината:

 1. Гринделвалд („Фантастични животни“) – 108 точки
 2. Флаг („Очите на дракона“) – 90
 3. Риу Асука (“Devilman: Crybaby”) – 68
 4. Валак („Монахинята“) – 58
 5. Архаон (“Warhammer”) – 46
 6. Шар Азнабъл („Гъндам“) – 44

 

trophies again

Снимки: Сибин Майналовски и Петър Кандов

Оставете отговор