“Бъмбълби” и “Аквамен” със спасителни предпремиери в Щатите

bumblebee poster 2018 new

“Бъмбълби” и “Аквамен” ще опитат да спечелят предварително доверието на зрителите в Америка с предпремиерни излъчвания в началото и средата на месец декември. Новината за специалните прожекции бе обявена от студията, а според анализатор на списание “Форбс”, това е внимателна стратегия, която цели изграждане на доверието в нови филми от поредици, изгубили зрителите си през последните години.

“Трансформърс”, игрална адаптация на една от най-популярните анимации в света, вдъхновена от серия любими на малки и големи играчки, стартира през 2007-ма година с филм на Майкъл Бей, продуциран от Стивън Спилбърг. Той спечели одобрението на критиката и се превърна в бокс-офис хит, но продълженията му, макар и още по-успешни в комерсиален план, раздразниха както кинокритиците, така и феновете на рисуваните истории с на моменти вулгарен тон и прекален фокус върху дразнещи човешки персонажи като Сам Уитуики, героят на Шия Лабьоф, вместо върху роботите под прикритие. Недоволството най-после се натрупа през миналата година, когато “Последният рицар” събра приходи от 600 милиона долара срещу милиард за предишните си три предшественици. Този резултат стъписа “Парамаунт” и те смениха режисьора с Травис Найт, майстор аниматор, направил отлично впечатление с “Кубо и Двете Струни”, трогателен филм, вдъхновен от японските митове и легенди. Сега “Парамаунт” са уверени в силата на продукта си и смятат, че могат да спечелят добри отзиви като пуснат филма на специални прожекции в Щатите още от 8-ми декември. “Форбс” обаче смятат, че продуцентите не са достатъчно агресивни и трябва директно да изтеглят филма към по-ранната дата, като така избегнат директния сблъсък с “Аквамен” на 21-ви. “Парамаунт” обаче имат друго изчисление и са склонни да жертват първия уикенд на “Бъмбълби” със залога това да им донесе повече приходи през почивните дни около Коледа и Нова година. Тази стратегия проработи успешно през миналата година, когато “Джуманджи 2” излезе в сянката на “Последните джедаи”, но лесно се измъкна от нея по празниците и натрупа над 700 милиона долара приходи.

“Аквамен” обаче също е в позицията на филм, който трябва да спасява поредицата си. Да се надмине трилогията за Черния рицар на Кристофър Нолан, с която DC доминираше комиксовото кино в миналото, при всички положения е една невъзможна задача, но след сравнително добре приетия “Човек от стомана”, компанията “Уорнър” игра ва банк с изключително гротесковия “Батман срещу Супермен” и изгуби доверието на феновете. “Отряд самоубийци” привлече по-скоро противоречиви отзиви, а “Жената чудо” нанесе удар в Щатите, където се възползва от феминистката вълна в съвременното кино, но за сметка на световните си приходи, които не бяха толкова впечатляващи. Най-разочароващо обаче беше представянето на “Лигата на справедливостта”, който рязко смени стила на вселената с хумористичен и макар самият филм да бе забавен, остана гледан от по-тясна публика и разочарова в бокс-офиса, подобно и на “Трансформърс: Последният рицар”. Сега “Аквамен” пуска ранни прожекции в Америка на 15-ти декември, а премиерите му по света са разделени, като засича с “Бъмбълби” в Щатите, където също си прави сметката да вземе парички по време на коледната ваканция, но не и в Китай, където е вторият най-голям пазар в света.

Миналата година доказа, че е напълно възможно два филма да имат високи приходи по време на празниците, както се случи с “Джуманджи 2” и “Последните джедаи”, който въпреки всички критики срещу си мина един милиард долара в бокс-офиса без особени проблеми и дори известен ръст спрямо “Rogue One”, макар и далеч под сюжетния си предшественик “Силата се пробужда”. Сега “Бъмбълби” и “Джуманджи” се надяват на нещо подобно – но в конкуренцията на още продукции като “Смъртоносни машини” на Питър Джаксън, анимационния “Спайдър-мен” на Майлс Моралес и новия мюзикъл по “Мери Попинз” резултатите им далеч не са гарантирани. Всичко ще зависи от това как се се справили режисьорите Травис Найт и Джеймс Уон. Съдейки по миналия им опит, би трябвало филмите да са се получили и така две от любимите поредици на фендъма да бъдат спасени.

Оставете отговор