Българските книги на сезона

amy and the shadow thief

11-ти май по стар стил е Деня на славянската писменост и това го прави идеалната дата, на която да Ви представим актуалните жанрови книги от български автори, появили се наскоро на книжния пазар. На първо място ще споменем “Еми и Крадецът на сенки”, новият роман за деца и юноши от Марин Трошанов, вече утвърдил се като име с редица награди, включително и от Цитаделата.

Там, на границата между безчет светове и ужасяващата чернота на Нищото, живее Еми – дъщерята на Радост и Тъга, чиито коси греят във всички багри.

Тук, в един софийски квартал, край гористия парк, реката и старите гробища, живее Виктор, който иска да избяга от всичко около себе си.

През един летен ден Еми и Виктор се впускат в неочаквано и дръзко приключение из непознати и страшни места, за да надвият Меркулион – безсмъртен чародей и ексцентричен артист, който краде сенки и поробва души.

Предстои им красиво и чудновато пътешествие към мечтите и недостижимите кътчета на фантазията, към намирането на скрития кураж и първата любов. Предстои приключение, което ще ви омагьоса…

Книгата се издава у нас от “Сиела”, а вчера бе официалната й дата на излизане. Ако искате да се сдобиете с автограф от автора, най-удобно ще е да отидете на премиерата му на 20-ти май от 19:30ч в клуб “Терминал 1”. Входът е свободен, а преживяването ще си заслужава, авторът умее да прави незабравими представяния на книгите си, а и ще може да го поздравите на живо и за другия му голям успех, какъвто е издаването на детската му поредица “Роботът Чапек” в Украйна.

game contonues

Друго заглавие, което може да провокира любопиството Ви е “Играта продължава” от Александър Цонков – Lostov, автор с миналия участия в сборници на “Цитаделата” и “Лазарус”, който обаче издава първата си самостоятелна антология.

Когато се сблъскаш с необяснимото, то те променя. Когато промяната е неизбежна, единствено от теб зависи дали ще продължиш. Но едно е сигурно… Преходни са единствено участниците. По един или друг начин, играта винаги продължава.

Как действа човекът, който се възползва и какво предлага търговецът на животи?
Докъде може да доведе любопитството и каква е работата на инфилтратора?
Какви са основите на самоунищожението и кой е Създаващия връзки?
Какво послание носи космическият зов и защо времевият комарджия трябва да бъде спрян?
Има ли изход от безкрайността и кой пее песента от юг?
Колко дълъг е пътят на душата и какво представлява ВИП залата за прераждане?

Потопете се в една друга реалност, в която тези 13 разказа ще ви пренесат, а историите в тях ще ви обрисуват различна перспектива и ще ви отведат отвъд предела на възприятията.

Книгата се издава от “Библиотека България” и излезе в края на март, така че трябва да проверите има ли още бройки от нея, като се свържете направо с автора.

artist inspirations

Редно ще бъде да споменем също така и “Вдъхновенията на Артиста” от Дамян Рейнов, известен още и като Добрин Добрев – Додо. Той е автор, който навремето пишеше във форума на Цитаделата, преди да влезе и в хорър клуб “Лазарус”, така че имате гаранция за качеството на творбите му 🙂 И той като Лостов прави дебютен самостоятелен сборник.

“Вдъхновенията на Артиста” е едно вълнуващо пътуване из мистичните светове на миналото, настоящето и бъдещето. В дебютния си сборник с разкази Дамян Д. Рейнов преминава отвъд пределите на времето и въображението, използвайки умело различни жанрове и препратки към любими автори, творби и герои. Несъмнено излиза на сцената като звезда и обещава незабравим спектакъл.

“Тук се чувствам като часовникар, който гледа под лупа всяко зъбчато колелце на тиктакащия механизъм на недъгавото ни общество. Виждам кое прескача, кое се е износило или захабило, кое се клати и кое заплашва да блокира целия механизъм. Всички тези крачещи в забързаното си ежедневие хора са моето вдъхновение. От толкова дълго време ги наблюдавам, че ми стига само един поглед, за да забележа спецификата на всяка отделна походка, жест, поглед, поведение. Приел съм за свое призвание да ги разчитам, да откривам тайните и греховете им.”

Книгата излезе в средата на април, издадена от “Лемур Букс”, а с автора може да се свържете във “Фейсбук“. Пожелаваме успех и на тримата творци, защото го заслужават. С техните творби Ви честитим и празника на нашата писменост!

citadelata triple logo

Оставете отговор