Българска фантастика и фентъзи 1899 – 2020

bg scifi and fantasy

Преди няколко дни научих, че на родния книжен пазар, макар и в бутиков тираж, се е появила безценна книга – справочникът “Българска фантастика и фентъзи 1899-2020” и малко след това се сдобих с нея. Новината за излизането й ми бе съобщена от големите наши фантастични дейци Александър Карапанчев и Юрий Илков, но авторите на самата книга са Златко Петков, Григор Петров и Георги Недялков, като илюстрацията на корицата е дело на художника Петър Станимиров. Какво са ни подготвили обаче те?

“Българска фантастика и фентъзи 1899-2020” е библиографска справка, която съдържа всички български фантастични произведения излизали в периода, упоменат в заглавието с данни за изданията им. В предговора на книгата е обяснено по човешки и без хвалби за какъв къртовски труд става дума – издирване на публикации, някои от които с минимален тираж от единични бройки, проверка за информацията на всяка книга – не се преписват готови каталози, а всичко се сверява лично. Резултатът от това е изключително подробен списък, разделен на две части – издавани у нас книги и публикации в периодика. Нищо не е пропуснато, има ги златните хитове от социалистическата ни фантастика, творбите от преди 9-ти септември, книгите-игри, избухнали през 90-те, както и актуалните заглавия в жанра – моите книги, тези на Бранимир Събев и на много други творци. Дори повечето произведения в даден сборник да не са фантастични, ако вътре има някаква фантастика, той е включен. Това е наистина невероятно, безценно издание.

В личен план за мен бе затрогващо да видя тази книга. Истината е, че не е лесно човек да е български автор и затова в последно време се върнах към електронните издания. Пазарът е сравнително свит, читателите често със закостеняло мислене, без реклама си заникъде, а тежкото ежедневие убива ентусиазма и на най-големите фенове. Но ето, че си е струвало да издам тези пет книги на хартия, които стоят зад гърба ми, ето, че си е струвало да участвам по сборници, да се събираме с колеги, да се борим, да творим. Някой е струпал всичко това и още безкрайно повече, за да събере на едно място приносът, който родната фантастика има към българската литература и жанра по света. Това е страхотно и печели поклона ми. Благодаря на авторите и им пожелавам още много такива смислени проекти! За мен заслужават орден от държавата и се надявам министърът на културата Велислав Минеков или неговият наследник в евентуално следващо правителство да ги има предвид!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор