Българска книга с най-престижната литературна награда!

vremeubezhishte

“Времеубежище” на Георги Господинов спечели международната награда “Букър” – най-престижното отличие за книги в света! Това се случи снощи, в навечерието на най-българския празник 24-ти май, а щастливият автор използва повода, за да го честити на читателите:

“Честит празник, честито чудо на езика!”

Георги Господинов поделя наградата заедно с Анджела Родел, превела книгата му на английски език. С успеха си той влиза в много елитния списък световни писатели, получавали “Букър”. Сред тях са легендарните Салман Рушди, Казуо Ишигуро и Маргарет Атууд. Според Господинов победата на “Времеубежище”, която е безпрецедентна за нашата литература, показва, че можеш да пишеш на български език и да покориш литературния връх. Въпреки това той признава, че не е могъл да повярва, когато са съобщили, че получава наградата.

От екипа на Цитаделата поздравяваме най-искрено Георги Господинов за успеха и му пожелаваме още много награди! Честитим и на всичките ни читатели 24-ти май! Тази победа, извоювана достойно от автора, е признание за нашата писменост. Празнувайте!

gospodinov

Тагове:  

Оставете отговор