Бруно Боцето

Bruno_Bozzetto_-_Lucca_Comics_&_Games_2016

Бруно Боцето е италиански режисьор и аниматор, създател на някои от най-силните заглавия в историята на европейското рисувано кино.

Роден е на 3-ти март 1938-ма година в Милано. Още на 20 години прави първата си анимация, а през 70-те създава серия за персонаж на име г-н Роси, който става едно от най-известните му творения. За връх в кариерата му се счита филмът антология Allegro Non Troppo (“Весело, но не много”), сравняван от критиката с класиката “Фантазия” на “Дисни”, макар да разчита на повече хумор и по-софистицирани теми.

През 1987-ма година Боцето създава и първия си игрален филм, Under the Chinese Restaurant, а през 1990-та година излиза късометражната му анимация Cavellette, с която си печели номинация за Оскар. След 1999-та година започва да работи на Flash, като предизвиква фурор по цял свят с кратката, но занимателна анимация “Европа и Италия”, в която осмива разликите между по-северните дисциплинирани народи и обитателите на страната от Апенините. От този филм излизат меметата, в които различните държави са представяни като топки с цветовете на националния си флаг.


Това не е единственият такъв филм на Бруно Боцето, като още по-брутална е късометражната анимация, съпоставяща привичките на хората в Европа и Америка. Тя предизвиква някои гневни реакции на фенове в Щатите, но други посочват, че недостатъците, които посочва са правдиви. Забавно е, че и в двата филма “съперничещите” си страни постигат мир, като отиват на пица.


Бруно Боцето е носител на множество награди за работата си, като през 2003-та година печели приз за цялостното си творчество от фестивала в Бергамо. Той е забележителен творец, чиито произведения не отнемат много време, за да се гледат, но за сметка на това остават в съзнанието на зрителя следи за дълги години напред.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор