Брод през световете

brod

“Брод през световете” е сборник с разкази от писателя Валентин Попов-Вотан, автор от хорър-клуб “Lazarus”. Той излезе на книжния пазар това лято под егидата на издателство “Монт”, но аз имах възможност да го прочета сега и мога да кажа само добри думи за произведенията в него.
Разказите в “Брод през световете” са разделени на четири части – УТРО, ПЛАДНЕ, ВЕЧЕР и ПОЛУНОЩ, като те отразяват тона на произведенията. Макар всяко от тях да е белязано с дълбока меланхолия, в началото тя е някак сладка тъга, докато събитията постепенно потъмняват с прелистването на страниците и към края читателят се е потопил в атмосферата на ужаса. Сред произведенията, които най-много харесах са:
~ “Брод през световете” заради атмосферата, която авторът създава при описанието на обстановката и красивото послание, че тези, които ни обичат, няма да ни забравят и на оня свят.
~ “Лица в снега”, заради изключително интересния сюжет и добре измислената сцена, на която се развиваше той, класна пост-апокалиптична фантастика със симпатичен главен герой.
~ “Играта на дявола”, понеже тази година четох много за демони и начинът, по който те влияят по зловещ и необясним начин на хората. Този разказ влезе перфектно в този тон.
~ “Червената роза”, защото ме накара да погледна с други очи на бежанците, бягащи за живота си. Този разказ не е фантастичен, но чувствам, че ми е било важно да го прочета.
~ “Лунна приказка”, защото ми хареса врътката на финала 😉
~ “Почукването”, защото е наистина смразяваща история.
Но истината е, че другите разкази в сборника също са много хубави и съм убеден, че други читатели биха предпочели тях. Като цяло това е една много силна колекция, която за пореден път потвърждава тезата, че българската фантастика се намира в подем и остава само и нашите читатели да ни повярват и да започнат да си я купуват.

Оставете отговор