Брентън Туейтс

brenton-thwaites-vogue

В тази статия ще ви представя биографията на една изгряваща звезда, която направи доста добро начало на кариерата си в нашия любим жанр. Брентън Туейтс е познат на феновете в много роли, но най-вече на онези, които редовно следят какво се случва със супергероите на DC Comics. Животът на този млад актьор крие много изненади, наистина е учудващо как човек може да тръгне от нищото и един ден да вземе ролята на един от най-обичаните комиксови образи.

Db7YlybW0AA9ktA

Брентън е роден през 1989 година в Кернс – австралийско градче, което се намира в щата Куийнслънд. Тази част на Австралия е една от най-предпочитаните за живот тъй като се намира на брега на океана, което й дава пряк достъп до най-големите културен център в страната – Сидни. Родителите на Туейтс са второ поколение австралийци и се занимават с фотография и популяризиране на британската култура. Сестра му – Стейси Туейтс по-късно също ще поеме по пътя на актьорското майсторство. Брентън завършва гимназията в родния си град, твърдо следвайки принципа на училището: „Побеждава онзи, който вече е победил себе си“. От малък той се възхищава на служителите на реда, затова решава да стане полицай или пожарникар. Но малко след като завършва съдбата му отрежда друго място. Разочарован от отношението в полицейските академии и професионалните училища Туейтс губи вяра в мечтата си. Тогава той се връща към един от най-съкровените си спомени от гимназията – участието му в актьорския кръжок на известната австралийска учителка Маги Шепърд – Кинг. По това време младежът е избран да участва в класическата пиеса „Ромео и Жулиета“. Там се влюбва за пръв път. Разсъждавайки над тези мисли Брентън взема категорично решение, което ще промени живота му – той тръгва по нелекия път на актьорското майсторство. След като завършва гимназия младежът е приет в Университета в Куийнсланд, който завършва през 2010 година.

Brenton-Thwaites

Първите си стъпки Брентън прави в Австралия. Малко преди да се дипломира младежът основава кино-фонд, с който набира дарение за своя собствена продукция. Проектът му се увенчава в успех и през 2010 година Туейтс сформира малък екип, с който заснема своя първи филм – драмата „По моя команда“. Инициативността на младия актьор се харесва на австралийската киноиндустрия и скоро Брентън започва да се появява на малкия екран в няколко последователни сериала – „Морски патрул“ и „Пързалка“. Като всеки млад човек обаче Туейтс се цели все по-нагоре и накрая разбира, че ако иска да направи сериозна кариера на актьор трябва да напусне родната си страна. В интервю той споделя, че това е най-трудното решение, което някога е вземал, защото винаги е бил много привързан към семейството и страната си. Но желанието за успехи надделява и през 2011 година Брентън се мести в САЩ.

116503-30815-0

Първата година от живота му в Америка е много тежка. Лос Анджелис е скъп град, а хонорарите, които получава от сериали дори не му стигат да плати на агента си. Въпреки че се появява няколко пъти на корицата на Ню Йорк Таймс и това не му донася много успехи освен много фенки и лайкове в инстаграм. Холивуд е далечна мечта, на която Брентън гледа с недоверие заради новите тенденции в американското кино. Принуден е да дели един апартамент със съквартирант и въпреки, че двамата се разбират много добре финансовото им състояние се влошава все повече. През 2012 година Туейтс остава без хонорар и признава, че не може да плаща наема си. Това го изправя пред тежък избор – да остане в Америка и да следва мечтата си или да се върне в Австралия. Отново надделява желанието му да стане част от голямото кино. Разбирайки обаче, че това няма да стане скоро младият актьор решава да мине „на черно“ и кандидатства за работа в гей бар, откъдето да изкарва заплата за да покрива наема си. И точно тогава идва големият му пробив. Агентът му го уведомява, че е избран за главната роля в хорър филма „Огледалото“. През същия месец Брентън се връща на сцената и прави невероятно представяне, което го изстрелва в очите на екипа. Успехът не закъснява. През 2014 година Туейтс печели друга важна роля – тази на принц Филип от филма „Злодеида“. По време на снимките той споделя, че в играта си се вдъхновява от своите любими актьори – Орландо Блум и Хийт Леджър.

unnamed

Филмът, с който Брентън Туейтс окончателно става разпознаваем в киното е „Боговете на Египет“ – продукция, добре позната на феновете. Там актьорът играе Бек – крадец, който по ирония на съдбата става един от най-уважаваните граждани на Древен Египет след като помага на Хор да победи чичо си Сет. През 2017 година се сбъдва и голямата мечта на Брентън – да участва в един филм с Орландо. „Карибски Пирати: Отмъщението на Салазар“ е една от най-силните продукции по едноименната поредица. В нея Туейтс играе Хенри Търнър – синът на Уил (изигран в другите епизоди от Орландо). Въпреки желанието на младия актьор да поддържа по-близки колегиални отношения с Орландо, „Леголас“ не е много заинтересуван от бъдещо сътрудничество между двамата. Тогава се появява Юън МакГрегър, с който Брентън играе заедно в екшъна „Син на Оръжието“ няколко години по-рано. Юън се съгласява да поеме ролята на ментор на младия актьор и много бързо го ориентира в това по какъв начин да избира ролите си и към какви филми да се насочи. Това му донася важна роля в един от малкото християнски филми на Холивуд – „Интервю с Бог“. В него Брентън влиза в ролята на журналиста Пол, който поема по пътя на вярата за да стигне дотам, докъде малцина са успели – да говори с Бог.

58de89162d9f6f23008b482d

След като приключва работа по този филм и отпразнува 30 годишният си юбилей австралиецът си поставя за цел да покори и заветния връх – да спечели роля, която да му позволи да отдаде значимото на своя велик сънародник и колега Хийт Леджър. Години наред Брентън е член на комисията по присъждане на стипендията „Хийт Леджър“ за млади австралийски актьори, но така и не му се отдава възможността да се докосне до света на супергероите. През 2018 година мечтата му се сбъдва – той е избран да играе Найтуинг в новия сериал на Нетфликс „Титани“. В интервю Брентън признава, че е бил напълно неподготвен за тази роля и че единственото, което го е вдъхновявало да приеме е било изпълнението на Хийт в „Черния Рицар“. Тук той среща съпротивата на екипа на сериала тъй като сценаристите изрично настояват „Титани“ да следват линията на Бен Афлек с ролята му на Батман. Но Брентън намира сили и кураж за да им сподели, че смята Нолъновата поредица за много по-добра и затова приема да играе Найтуинг при условие, че ще следва образците на Нолън, а не тези на Афлек и Снайдер. Чудно, но сценаристите се съгласяват…и така започва неговият поход в DC Comics. В една от последните си продукции Брентън изигра американския войник Крис, който заедно с екипа си трябваше да се изправи срещу свръхестествени врагове в изоставен френски замък. Неговото изпълнение беше част от филма „Призраци от войната“, заснет в периода 2019 – 2020 година, когато се навършиха 80 години от началото на Втората световна война.

5f522b9c0fc4e42454b8b8891c8908db

За нас, феновете, Брентън ще остане в историята на киното като Дик Грейсън. И все пак, въпреки пандемията нямаме съмнение, че младият актьор ще продължи да ни радва с още много роли на малкия и големия екран. А кой знае – един ден кариерата му може да прерасне и в нещо повече. А дотогава – Titans are back!

Представен от Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор