Брайън Тейлър

brian tyler

И тази седмица ще представим композитор в рубриката ни за музика, като този път на фокус поставяме майстора Брайън Тейлър, направил музиката на множество хитове като “Железният човек 3” и филмите за “Бързи и яростни” от трета част част нататък. Тейлър е композирал и музиката на Световния шампионат във Формула 1.

Тейлър е роден на 8 май 1951-ва година в Ориндж Каунти, Калифорния. Той е внук на изтъкнатия арт директор Уолтър Тейлър, носител на награда Оскар. Баба му пък е пианистка, като от нея той наследява любовта си към музиката. Докато расте Тейлър се учи да свири на множество инструменти, сред които барабани, пиано, китара, виолончело, синтезатор и други. Формално завършва образованието си като бакалавър в калифорнийския университет, а магистратурата си в Харвард.

Малко след като става магистър Брайън Тейлър започва да композира. Първата му работа е в инди филма “Барман”, а пробивът идва, когато Уилям Фридкин, режисьора на “Заклинателят”, го харесва за новия си хит “Преследваният”. В началото на новия век Тейлър композира саундтрака на няколко по-малко известни хоръри, но през 2005-та изригва с музиката на хита “Константин” по комиксите на DC. Година по-късно той записва саундтрака на “Бързи и яростни 3”, става част от екипа зад поредицата и свързва името си с това на автомобилизма.

През 2007-ма с негова музика излиза кървавия втори филм от поредицата Alien vs Predator – Requiem, а през 2009-та прави саундтрака на злополучния игрален филм по анимето Dragon Ball. През 2010-та обаче Тейлър отново е в екипа на успешен филм – екшънът “Непобедимите”, като по-късно създава композициите за втора и трета част.

Музика на Брайън Тейлър озвучава и третата част от “Железният човек”, заедно с Дани Елфман работи по “Отмъстителите 2”, а през 2014-та записва саундтрака и на “Костенурките нинджа” от Майкъл Бей. Други хитове, на които е направил музиката са последните филми за Рамбо, римейка на Power Rangers, най-новите части на “Писък”. Наскоро Брайън Тейлър направи дебют като композитор на анимация и със “Супер Марио Филмът”.

За феновете на моторните спортове Брайън Тейлър ще бъде запомнен и като композиторът на музиката за Формула 1 от последните няколко години, която краси също така и поддържащите серии Формула 2 и Формула 3. Тя се пуска в началото на предаванията, по време на повторения и при представянето на стартовата решетка за отделните състезания.

Брайън Тейлър е носител на множество награди за работата си, включително тази за “Композитор на годината” от асоциацията на филмовите композитори. Филмите, по които е работил са спечелили над 12 млрд долара приходи, а това го прави един от най-успешните композитори в историята. Дано ни радва още дълги години с музиката си!

brian composing

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор