Бокс-офисът на втория “Аватар” под очакванията

avatar 2

Вторият филм от поредицата “Аватар” оглави класациите за приходи по света и у нас, като обаче не доближи рекордите за всички времена, които някои специалисти му предричаха. “Природата на водата” печели 134 милиона долара от първия си уикенд в Щатите, което е доста далеч от постиженията на последните филми за Спайдър-мен и Отмъстителите, като добавя още 300 млн в останалата част от света за общи приходи от 434 милиона долара – сама по себе си внушителна цифра, но бледнееща пред глобалния рекорд на “Отмъстителите: Краят”, които тръгнаха с 1,2 млрд глобални приходи. Надеждата на Джеймс Камерън е филмът да е маратонец като първата част през 2009-та година, когато “Аватар” спечели 77 млн долара в премиерния си уикенд, но накрая финишира с близо 3 млрд. Продължението трябва да спечели 2 само и само, за да избие разходите си.

В България “Аватар: Природата на водата” се представя впечатляващо и печели над един милион лева, като по този начин заема безпроблемно първото място в седмичната класация. Новият “Ну, погоди! Ваканция” е втори с 49 хиляди лева, “Лешникотрошачката и Вълшебната флейта”, който ме очарова миналата седмица минава на трета позиция с 47 хиляди лева, след като бе начело предния уикенд. Общите му приходи възлизат на 151 хиляди лева, а с него и “Ну, погоди!” руската анимация затвърждава добрите си позиции у нас.

Един фактор, който може би е попречил на “Аватар” да достигне рекордите в премиерния си уикенд евентуално е Световното първенство по футбол в Катар, което приключи вчера с инфарктен мач, донесъл титлата на Аржентина срещу Франция след 2-2 в редовното време, 3-3 след продълженията и титла за латиноамериканците след дузпи. Според специалисти, това е един от най-великите мачове в историята, като без да разбирам от футбол мога да се съглася с тях в качеството си на обикновен зрител. Истината е, че от клуба доста се вълнувахме от Световното, като в групите част от нас викаха за Япония, после се радвахме на Мароко, а на финала се изкефихме за Аржентина и асът им Лео Меси. Сега е по-вероятно да отделим време за “Аватар”, като се надявам до края на работната седмица да можем да представим и ревю на хита от Джеймс Камерън. Лично за мен обаче сериозна бариера е времетраенето на филма от над 3 часа, още повече, че според някои отзиви те не са уплътнени от сюжет, а се разчита основно на ефекти. Други обаче се прехласват по визията на филма до степен, че за тях отбелязаната слабост не е проблем. Каква позиция ще вземем окончателно като оценка от сайта и колко успешен ще е “Аватар: Природата на водата” обаче все още предстои да разберем.

Един коментар за Бокс-офисът на втория “Аватар” под очакванията

  • Alexander  :

    Цифрите в новината са коригирани спрямо по-ранна нейна версия

Оставете отговор