Боговете на Египет

Gods_of_Egypt_poster
Още преди излизането си, “Боговете на Египет” бе оплют в социалните мрежи, понеже многобройните всезнайковци бяха обидени от две неща – че филмът е политически некоректен и в него има твърде много компютърни ефекти. Аз обаче вероятно съм антипода на съвременния хипстър, тъй като харесвам компютърните ефекти и не си падам по политическата коректност. Затова новият филм на режисьора Алекс Прояс /”Гарванът”, “Аз, роботът”/ ми хареса много и го препоръчвам на всички любители на зрелищното фентъзи.
Историята ни пренася в зората на човешката история, когато боговете са крачили на земята и са владеели древен Египет. Благият Озирис управлявал земите край реката Нил, а на брат му Сет останала горещата пустиня, където той трупал сила и злост. Минало се време и Озирис решил да отстъпи трона на своя син, храбрия, но надменен господар на вятъра Хор. В деня на коронацията обаче брат му Сет пристигнал, погубил Озирис с предателство и надвил Хор в битка, подир която изтръгнал очите му. Законният владетел бил прогонен да живее ослепен, а за Египет настанали тежки дни – земята спряла да дава плод, Сет погубвал всеки, дръзнал да се опълчи на властта му и дори издал декрет, според който само богатите имали право да намерят покой на оня свят.
Тогава на сцената се появява нашият герой – крадец на име Бек. Млад, ловък и чаровен, той лишава много хора от излишно скъпо имущество и мечтае да спечели пари за своята любима Зая, за да й осигури добър живот и спокоен преход в отвъдното. Зая обаче, робиня на главния архитект на бога Сет, се тревожи за своята родина. В сърцето си тя почита Хор и иска той да си върне трона. Именно по нейна заръка Бек се решава да открадне очите на поваления бог от злия му чичо и така да спаси света. Нещата обаче скоро се объркват – окото е само едно, бягството от войниците на архитекта не минава без жертви, а амбициите на Сет оставят Египет уязвим на яростта на Апофис, демона от отвъдното, който винаги жадува да погълне Сътворението. Така единствените, които могат да спрат настъпващия Хаос се оказват простосмъртен крадец и едноок бог. Какъв шанс обаче биха имали те между Сет и Апофис?
gods-egypt
Преди да продължа с ревюто, искам да изчистя въпроса с политическата коректност, която е причина за много от негативните отзиви за филма, които може да прочетете в Интернет. Във филма има актьори от различни етноси, включително и на артисти с африкански произход, сред които и този на бога Тот. Главните роли наистина са на бели, но първо, в исторически план има доста теории за това как всъщност са изглеждали древните египтяни и не всички са съгласни, че са били чернокожи /самите древни египтяни не улесняват това, тъй като не обичали да ги сравняват нито с бели, нито с черни/, второ споменатите бели актьори се справят чудесно с ролите си и трето, това е фентъзи филм! След като може Роланд Стрелеца от “Тъмната кула”, Джони от “Фантастичната четворка” и Хеймдал от “Тор” да бъдат с променена раса, не виждам цялата драма около този филм, чиито режисьор между другото е родом от Египет и вероятно по-добре знае как да направи историята от либералите тийнейджъри, киснещи в Twitter.
След като изчистих тоя въпрос, продължавам вече за самия филм. “Боговете на Египет” е свободна адаптация по египетските митове, така че не очаквайте точен преразказ на оригиналните легенди. Въпреки това Прояс е успял да хване духа на величие, характеризиращ древните предания и човек може да изтръпне, когато види как са направени ладията на Ра, превъплъщенията на Хор и Сет, настъпващия Апофис. Това е така най-вече заради специалните ефекти. “Боговете на Египет” е върхово постижение в областта на компютърно генерираните фентъзи изображения, приказка, която съперничи във визуален план на пиршества като “Аватар”, “Трон: Заветът” и филмите за “Трансформърс”. За разлика от последните обаче, филмът има добър микс от свръхестествени и човешки персонажи. Брентън Туейтс е очарователен и забавен като крадеца Бек и се надявам да го видя в още филми, а Джералд Бътлър /Леонид от “300”/ прави могъща роля като бога на злото Сет. Динамиката на филма е висока и това е лоша новина, ако сте от тези, които ходят до тоалетна по време на прожекция, тъй като почти няма сцена, която да може да изпуснете. Екшънът е много на ниво и започва дръзко от самото начало, за да стигне наистина епичен размах във финалните сражения. Тонът на историята е с уцелен баланс между фантастичното приключение и епиката, като нито натежава с излишен патос, нито се лигави с прекалено неуместен хумор. Наистина, на моменти сценарият изглежда леко хаотичен с многобройните сюжети и подсюжети, а времетраенето е можело да бъде съкратено с едни 15-20 минути, но хей – “Боговете на Египет” е направен за да плени зрителя с визията си и поне според мен успява да го направи. Това е страхотно фентъзи приключение. Не вярвайте на скептиците, а ходете и го гледайте!

Оставете отговор