Битките на Superhero Database

superhero database

Дуелите на Цитаделата са една от най-старите и обичани рубрики на сайта, в която нашите читатели имат възможност да избират победителя във въображаеми схватки между популярни или просто интересни герои от анимета, игри, филми, комикси и книги. Когато се появи в Интернет, тя нямаше кой знае колко аналози в Мрежата по света, но едно от местата, където се провеждат подобни сражения е сайтът SuperHero Database.

SuperHero Database е сайт на около 17 години, чиито автор е създал на едно място компилация от биография на различни герои, на които е разпределял точки за силите им, така щото да има начин да сравнява способностите им математически. Макар да признава, че при започването на работата по сайта си да не е имал опит с изготвянето на подобни бази данни, през изминалите години той е свършил чудесна работа, събирайки на едно място не само образи от най-популярните комиксови вселени DC и Marvel, но и от други фентъзи светове като тези на Хари Потър и Пърси Джаксън например. Солта на сайта са различните битки, в които потребителите успяват да сравняват герои и да определят победители в тях. Схватките биват отборни, които са по-популярни и представят събирани на разнообразна основа тимове, изправящи се едни срещу други или двубои, в които един персонаж се изправя срещу друг. Важно е да се отбележи, че сайтът отчита различните интерпретации на дадени герои като отделни персонажи и по този начин им начислява различни статистики.

Да вземем например Батман. Героят, който наскоро поставих на първо място в класацията си за персонажи от вселените на “Марвел” и DC, е представен от буквално десетки свои версии, включващи множество негови интерпретации от комикси. Отделните филмови адаптации също са представени различно. Така например е изчислено, че Батман от трилогията на Кристофър Нолан би загубил битка с образа от споделената вселена на DC, но пък би надделял над персонажа от старите ленти на Тим Бъртън. Разбира се тук играе роля и гласът на феновете, но обективен поглед върху силите на персонажите, а не върху качествата на филмите, показва, че подобно изчисление не е напълно лишено от основание. Батман-ът изигран от Крисчън Бейл губи и срещу този на Роб Патинсън, което не мога да коментирам, понеже не съм гледал новия филм. Той обаче все пак успява да победи повечето противници от своята си вселена, като Жокера и Котката, справя се и с Жокера от “Отряд самоубийци”, както и с този от сериала “Готъм”, надвива и досадната Жена-прилеп.

superman defeats wonder woman

При Супермен ще насоча вниманието към дефинитивната версия на образа, изиграна от Хенри Кавил в “Човек от стомана”. За разлика от Нолановия Батман, този герой има убийствени статистики, плод на обективните му постижения като сили във филма, но освен това можем да кажем, че се ползва и със симпатиите на феновете. Сред големите му победи са тези срещу Танос, Хълк, Шазам, Капитан Марвел, Жената чудо, Хоумлендър, Железния човек, Супергърл и самия себе (от версията в света на “Ероу”). Супермен според феновете при нормални обстоятелства би надвил и душманина си Батман, все едно дали носи или не специалния си костюм. Все пак в статистиката на Супермен забелязах и две загуби, а именно от Тор и от Алената вещица, може би защото по канон Кал-Ел е по-уязвим на магии, отколкото на конвенционални оръжия.

spideys battle

Спайдър-мен участва в сайта с множество варианта, включително тримата герои от игралните филми, като персонажът на Тоби Магуайър печели убедително срещу героя на Андрю Гарфилд, както и срещу версията на Том Холанд, като образа на Анди губи и срещу Том. Встрани от това Спайдър-мен като цяло има надмощие в този сайт срещу Батман, като версията на Гарфилд бие прилепа на Нолан, а паяка на Том надвива  интерпретацията на Афлек. Невероятния Спайдър-мен има успех и срещу Жокера на Джак Никълсън, а този от киновселената на “Марвел” поне за мен изненадващо изпреварва и Дедпул. Дразнещата загуба обаче е също за героя на Холанд, който губи в директна битка от Черната пантера.

kylo vs anakin

Извън комиксите е интересно да се види представянето на топ-персонажите от “Междузвездни войни”. Анакин Скайуокър ступва сина си Люк и печели победи още срещу Дуку, Асока, Кайло Рен, Рей, Дарт Мул, Мандо и други. Черна котка на пътя му очаквано си остава Оби-Уан Кеноби, нещо оправдано предвид видяното в Епизод III. Може би голямата изненада обаче е, че според феновете в Superhero Database Кайло Рен успява да победи Рей, напук на видяното в Епизод VII, може би защото “Дисни” изясниха, че този резултат е бил заради раната на Рен, нанесена от Чубака. Кайло печели и срещу баща си Хан Соло, върховния лидер Сноук, Чубака, а извън своята вселена, Батман и Дедпул. За сметка на това внукът на Вейдър пада позорно от Дарт Мул и генерал Грийвъс.

orlando duel

Без такива проблеми е Леголас. Принцът на елфите, който е най-успешният герой в Дуелите на Цитаделата, е в перфектно ниво и в Superhero Database. Майсторът на стрелбата с лък е записвал победи срещу Орловото око, Катнис Евърдийн, Гимли, Ероу, Нейтири, Бард, както и другия известен герой, изигран от актьора Орландо Блум – Уил Търнър от “Карибски пирати”. Нелоша статистика, помрачавана само от един хикс с Арагорн, но това се преживява.

hermione beats harry

Магьосническият свят на Джоан К. Роулинг също е представен, но неговият титуляр Хари Потър няма много добри резултати, поне в самостоятелните си битки. Хари губи тежко от вечния си враг лорд Волдемор, от рицаря джедай Люк Скайуокър, както и може би най-конфузно от Хърмаяни Грейнджър. Все пак момчето магьосник има и една голяма победа, спечелена срещу Батман.

percy owned by percy

Пърси Джаксън участва с две основни интерпретации в сайта. Основната е тази от книгите на Рик Риърдън, В този си облик героят печели убедителни победи срещу Хари Потър, Джейсън Грейс, Капитан Америка, Хълк, лорд Волдемор и Спайдър-мен. Значима загуба остава тази срещу Люк Скайуокър, но все пак статистиката е безспорно по-добра от тази на адаптирания герой от филмите. Нещастният персонаж на Логан Лърман яде бой от ТорЖената чудо и дори Едуард Кълън, губи от Хари Потър и единствената му утеха е, че надвива Анабет от неговата си вселена. За сметка на това литературният първообраз яко му трие носа в срещата помежду им.

guts vs edo

В сайта участват и много от персонажите, за които пишем в по-новата история на нашия сайт. Анимето е представено солидно от Железния алхимик Едуард Елрик, който надвива в култова схватка Гатс от Berserk, а също така и Кирито от “Изкуството на меча Онлайн”. “Трансформърс” са тук с разнообразни интерпретации на Бъмбълби (тази от филма побеждава в куриозен двубой Светкавицата Макуин) и Оптимус Прайм, като лидерът на Аутоботите записва успехи както срещу противници от своята си вселена като Гримлок и Шокуейв, така и срещу титулярите на “Марвел” Спайдър-мен и Железния човек.

Iron Man vs Optimus

За мен бе огромно удоволствие да видя в сайта и любимеца си Симба от “Цар Лъв”. Той участва както с образа от оригиналния анимационен филм, така и с този от римейка, като в класическия си облик взима решителни победи срещу Скар, Муфаса и Мулан. Все пак всеки си има лимит и за Симба това е богоподобния Аслан от “Хрониките на Нарния”, който не му остави шанс да шава много.

Superhero Database е наистина забавен сайт, който предполага да си загубите много време в него и подканя хората да се регистрират, да изучат статистиките и правилата за битки, да създадат свои и да гласуват. Не знам дали бих се ангажирам с последните стъпки, предвид факта, че си имаме наш аналог на тези опции в Цитаделата, но се радвам, че и други фенове по света споделят нашата краста, поради което с удоволствие споделих впечатленията си от този сайт.

onyx vs emprah

 

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор