Битката за Света

pwAlB_4f

Скъпи приятели на Цитаделата…вярвам, че вече сте си починали след вълнуващите събития от връчването на нашите награди, защото е време за първото издание на рубриката Азиатско каре за 2023 година! А то ще започне с постапокалиптичен екшън, който всъщност е смесена азиатска продукция, снимана в Китай. Филмът, дело на режисьора от виетнамски произход Хоанг Жао Шенг излезе миналата година и пожъна добър успех сред драконите. И предвид че настъпва Годината на Заека може би е добре да започнем с една история, която разказва за това как група храбри герои спасяват нашия свят от заплаха, която само преди няколко години някои наричаха със снизхождение „фантасмагории“.

img

През 2042 година нашият свят е нападнат от агресивна извънземна раса, която ако трябва да направя познато сравнение много напомня на Зергите от култовата игра Стар Крафт. Заради ужасяващия си вид и жестокостта си, хората лепват на нашествениците зловещият никнейм „адските хрътки“. Още в началото на инвазията земните правителства се обединяват за да спрат хрътките и създават елитния боен легион Спарта – най-високотехнологичната боеспособна армия, която Земята някога е имала. Уви, след няколко малки успехи Спарта не успява да отблъсне нежеланите гости и последният й отряд е разбит докато се сражава с хрътките в пустинята Гоби. Докато извънземните довършват каквото е останало от земните сили, един млад войник – Чан Линг дезертира, уплашен от това да не би и той да попадне под изпепеляващите плазмени оръдия на врага. Година по-късно хрътките са завладели половината от Земята, а Чан обикаля разрушените градове в търсене на нов живот. Един ден той бива пресрещнат от група въоръжени хора, сред които разпознава своя бивш командир Гао Рен, едвам оцелял от последната битка с хрътките. Рен му съобщава, че човечеството е изобретило технология, с която да пробие щитовете на извънземните и това може да обърне хода на войната в наша полза. Макар и изтощен от миналото си, Чан все пак приема да се присъедини към този последен поход, в който хората отчаяно се опитват да спасят света си.

3db8743d4c

Зрелищен, пълен с каскади и много екшън, този филм наистина си заслужава. За разлика от „дум – дум“ стила на западното кино, той съдържа ценни послания, които не целят да представят героя като непобедимия мускулест джигит, а обръщат внимание и на това как се развива вътрешно самият образ. Хубавото е, че по-голямата част от битките са в Гоби, която е едно от географските чудеса на нашата планета. Със суровия си климат и острите си камъни, пустинята придава неповторима атмосфера на битките. Технологиите са налице, а дизайнът на извънземните е оригинален. Смесеният екип на филма също слага своя отпечатък тъй като партито е многонационално. И най-важното – Битката за Света не е повлиян от други филми въпреки заглавието си. Той представя на вниманието на фен-аудиторията качествен авторски продукт, който е повече от подходящ за една вълнуваща кино-вечер.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор