Бионикъл: Маската на светлината

Mask_of_Light

“Маската на светлината” е първият филм от поредицата “Бионикъл”, вдъхновена от поредица играчки на “Лего”. За разлика от по-скорошните адаптации на датската компания с “Уорнър”, тук светът е изграден по-реалистично, а не като от конструктор и представя на зрителя вълнуващо фентъзи приключение със симпатични механични човечета.

bionicle the mask

Такуа и Джелър са млади бионикъли, които се готвят за важна игра, в която защитават честта на Селото на огъня. Двамата са добри приятели, макар Джелър да е отговорен и сериозен, а Такуа винаги да се е чувствал различен и трудно да се вписва в отбора. Малко преди играта Такуа открива странна маска, която тръсва на Джелър, за да избегне отговорността. След края на мача, маската привлича вниманието на местния старейшина, който предупреждава, че тя предвещава идването на седмия Тоа, легендарен герой от пророчество. Такуа бързо натоварва Джелър със задачата да го открие, но Джелър го взима със себе си. Така двамата се отправят на изпълнено с опасности пътешествие, в което се натъкват на Ракши – отвратителни същества, които служат на злия бог Макута, брат на Великия дух Мата Нуи, за който е предречено, че ще бъде събуден от седмия Тоа. Ще успеят ли Джелър и Такуа да изпълнят мисията?

bionicle toas

Признавам, че реших да гледам този филм първо защото ми допаднаха последните приключения с “Лего” човечета и второ, защото някой беше сравнил бионикълите с “Трансформърс”. Няма голяма прилика нито с едното, нито с другото, но въпреки това останах доволен. “Лего” са създали интересен свят за бионикълите, пълен с чудновати същества, чаровни герои и гадни злодеи. Самите бионикъли са kawaii, както биха казали японците, освен героите Тоа, които са много атрактивни и готини и малко напомнят на Хищника, като за щастие не си свалят маските. Някой би казал, че аналогията е прекалена, но това значи да игнорира Ракшите, които натрапливо и очарователно напомнят на Пришълците и да, на мен това ми харесва. Иначе митологията на света изглежда микс от преданията на всички народи, такъв е и светът на бионикълите, който, макар и малък, има както джунгла, така и снежна пустош. Някъде бях чел, че е вдъхновен от Нова Зеландия и легендите на маорите, което звучи достоверно. Разбира се, подир толкова години – “Бионикъл: Маската на светлината” е направен през 2003-та – анимацията на моменти изглежда остаряла, но като я сравня с “Трансформърс: Енергон” например, който излизаше по това време, си е направо бомба. Интересното е, че доколкото знам с този филм “Лего” започват да опипват почвата за създаване на свои продукции и според мен още от първия път са нацелили ваксата. Ако ви се гледа симпатично фентъзи с нови герои, свалете си “Бионикъл: Маската на светлината” и се забавлявайте!

Тагове:  , ,

Оставете отговор