Били Болт триумфира в Гран При на България

billy bolt

За втори път в рамките на по-малко от година България посрещна елитен старт от световния мотоциклетизъм и след като миналото лято прие най-добрите пилоти на супермото, снощи бе домакин на кръг от Световния шампионат в категорията Супер Ендуро. Събитието се състоя на специално подготвена писта на прочутата “Арена София”, която се изпълни до краен предел и за решаващите състезания събра близо 10 000 души, по данни на Българската федерация по мотоциклетизъм.

С колегата доцент Искрен Иванов бяхме там отрано, за да хванем самото начало на свободните тренировки, както и квалификациите. Най-нетърпеливите фенове имахме възможност предварително да огледаме трасето и да видим какво ни предстои, като от самото начало стана ясно, че организаторите са успели да подготвят трудна и коварна писта с множество препятствия, която ще изисква максимална концентрация от състезателите.

track early

Тук е мястото да кажа нещо повече за дисциплината Супер Ендуро, позната още като ендурокрос или ендуро на закрито. Това са състезания в спортни зали, в които пилотите се състезават по писти, осеяни с множество опасности – пясък, в който да се хлъзнеш, греди, които да трябва да прескочиш, наредени камъни, където трябва някак да запазиш равновесие. Напомня на екстремна форма на добре познатия мотокрос.

Състезанията по Супер Ендуро са кратки, но много. Като подгряващи им служиха пилотите от републиканските ни първенства, като най-трогателни бяха хлапетата от клас “Джуниър”. Макар да караха по съкратена писта, децата предложиха много емоции на зрителите, падания, ставания и много вълнение. Над всички бе Нейтън Димитров, запазил спокойствие когато всички около него изпускаха нервите си. Той спечели със своя КТМ за отбора на “Мото Дружина Банско”, който пък впечатли с мощно присъствие при децата.

track full

Републиканската купа в клас Open предложи изключително динамични състезания по пълния вариант на трасето и отново бе изпълнена с много падания и грешки. Кристиян Петров с КТМ спечели първия старт, а Искрен Генов с “Хускварна” взе втория. Крис обаче спечели общото класиране от два манша и се поздрави с победата в уикенда, когато България бе домакин на най-добрите.

Световният шампионат в клас “Джуниър” предложи много емоции със своите състезатели тийнейджъри, като впечатление направи, че стартът в България, който е предпоследен в световния шампионат, играеше ключова роля и за крайното подреждане. С перфектно каране и в трите манша британецът Аштън Брайтмор с “ГазГаз” взе пълните 60 точки от българския кръг, но това малко подвежда – в действителност битката във всеки от стартовете бе изключително оспорвана и пълна с обрати. Милан Шмюзер остана втори, а на трето място бе другият конкурент за титлата Суф Села, в чиито очи на финала имаше сълзи след злощастно стеклите се за него обстоятелства. На другия полюс беше Аштън, който звучеше уверен и с чувство за хумор в лаконичния си триумфален коментар към българската публика.

super enduro chase

Разбира се, гвоздеят в програмата бяха стартовете при мъжете, но там интригата не беше кой, а с колко. Британският ас Били Болт с “Хускварна” спечели и трите старта със смазваща преднина, за да се доближи максимално до нова световна титла. Най-впечатляващ беше успеха му във втория манш, когато изостана значително на старта, но след това без проблеми изпревари всичките си съперници. “Извинявам се на публиката, ако ви е било малко скучно”, усмихна се Болт под мустака си, напомнящ на легендарния му сънародник Найджъл Менсъл. Втори и трети зад Болт останаха Мануел Летенбихлер с КТМ и Уил Хоаре с “Рейджу”. Мани спечели убедително титлата в категорията “Хард Ендуро” през лятото, но на закрито балансът на силите определено се обърна в полза на Болт. С колегата Иванов дори си говорихме, че може би “Супер Ендуро” отеснява за пилот с таланта на Били и той може да се замисли за участие в американските серии “Суперкрос”.

bolt champ

Като цяло атмосферата в залата бе наектрелизираща. Водещият беше много добър, имаше игри с публиката, самата тя бе не просто многобройна, но и активна. Бяха дошли запалени мотоциклетисти, млади хора, цели семейства с родители и деца, приятелски компании като нашата. 24-ти февруари се превърна в един голям празник за любителите на високите скорости у нас и ни увери, че България има силите да бъде домакин на големи състезания от популярни вериги. Казвам последното с голямо облекчение, тъй като стартът в Плевен от супермото не привлече достатъчно публика и душата ми бе свита за надпреварата по Супер Ендуро. Този път обаче феновете у нас показаха, че са на висота.

super enduro

Благодарности за събитието заслужават организаторите от Българската федерация по мотоциклетизъм, за пореден път доказала световно ниво, както и Министерството на младежка и спорта. Лично министър Димитър Илиев, легенда от ралитата в близкото минало, връчи приза на шампиона Болт. Федерацията пък, която се свързва най-вече с името на почетния й председател Богдан Николов, отбеляза по подобаващ начин век от основаването си. Надяваме се на още вълнуващи надпревари до края на годината… и след това.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор