Бехелити

behelit

Тази година бяхме позанемарили доста рубриката със същества, но сега я активираме отново, за да Ви представим едно от най-екцентричните и запомнящи се творения от фентъзи вселената на Berserk, а именно бехелитите – странните яйца, от които се снася нереалността на отвъдното, в която човек осъществява контакт с демоните от Божията ръка.

Същността на бехелитите е тайнствена и неясна като самите тях, но въпреки може да се теоретизира, че те са сълзи на отвъдното – нереалния свят, плод на човешките емоции. В нашия свят те заемат формата на яйца, най-често сиви на цвят, върху които се виждат органите на човешко лице – нос, очи и уста, които обаче са разбъркани. В правилния момент, избран от злата съдба, органите се наместват и получилия се лик заплаква заради отвора към нереалното, който се прави. Той води ползващия яйцата до Божията ръка – създания, които са демони за едни или ангели за други. Те даряват избраника си със зли сили.

crying behelit

Най-важното яйце е Червения бехелит. Той се полага на най-големия завоевател на света и предначертава съдбата му. Във времето, когато се развива сюжета на “Берзерк”, това е Грифит, лидера на легендарната Свита на ястреба, майстор пълководец, който мечтае да има свое кралство. Червения бехелит му е връчен от стара жена докато той е още дете и той постоянно го носи със себе си. Когато приятелят му Гатс пипва бехелита, от него се отваря едно око, което погнусява мечоносеца.

Грифит губи Червения бехелит, когато бива пленен от мъчителя на Краля на средната земя и подложен на изтезания. Това обаче е по волята на Божията ръка, които навестяват младежа в неспокойните му сънища, когато е оставен да гние с ужасяващите си наранявания. Когато Грифит бива освободен от приятелите си след година, той вече е човешка развалина и останал без надзора им, опитва да се самоубие в река, където обаче Червения бехелит отново доплава при него. Кръвта на пълководеца напоява яйцето, точно когато Гатс и останалите от Свитата настигат мъченика. Тогава лицето отваря уста в псионичен крясък, а очите му заплакват с кървави сълзи. Грифит е пренесен в света на Божията ръка, където ще жертва приятелите си, за да се възнесе като демона Фемто.

Beherit_Apostle_AV

Вторият бехелит с огромно значение на света на “Берзерк” е Яйцето на съвършения свят. Това някога е бил човек, израсъл толкова самотен и никому ненужен, че дори не е имал свое име. Един ден с него се свързват от Божията ръка, които предлагат смисъл на съществуванието му и така го превръщат в Яйцето на съвършения свят – крачещ бехелит със собствено самосъзнание. В него се мъти бъдещето такова, каквото го виждат злите ангели и в уречения момент Фемто се излюпва оттам, за да се прероди повторно като Грифит, но надарен със силите на демонски княз. В него е и уродливото дете на Гатс и жената воин Каска, родено от Ада.

Бехелитите са уникална концепция от света на “Берзерк”, която обаче не е напълно без аналог. Известно е, че Кентаро Миура, авторът на мангата, по която са заснети аниме адаптациите, е бил голям фен на филмовата поредица “Хелрейзър” и бехелитите силно напомнят на Кутията на Льомаршан – пъзел, който отваря портал към преизподнята, където живеят демоничния бог Левиатан и неговите слуги изроди – ценобитите. Не само това, но рождението на Фемто от Червения бехелит и прераждането му наново като Грифит от Яйцето на съвършения свят напомнят на експериментите, които извършва с Кутиите на Льомаршан великият, но извратен психиатър Филип Чанард, преродил се в Доктора Ценобит – най-зъл измежду всички демони на Ада.

Така или иначе, взаимстването на идеи от големи произведения не е новост за жанра, а и както Миура описва манга света от 80-те години, тогава е било “див” период, в който са взимани всякакви сюжети от филми. При него се е получило нещо уникално, което придава неповторим вкус на епичния му мрачен свят – бехелитите, яйцата, от които се излюпва пъкъл на Земята.

egg perfect world

Тагове:  ,

Оставете отговор