“Берен и Лутиен” излизат в самостоятелно издание

beren-and-luthien
“Берен и Лутиен”, една от основните легенди в епоса “Силмарилион” на Дж.Р.Р. Толкин, ще получи самостоятелно издание, което ще излезе на английски език през месец май следващата година. Това съобщи издателство “Харпър Колинс”.
“Берен и Лутиен” разказват историята на смъртен и елфа, които се влюбват и тръгват на смъртоносно пътешествие из Средната земя, за да откраднат вълшебните камъни, наречени Силмарили от Моргот, Великия враг на свободните народи и учител на Саурон. В тази легенда се появява и злокобния персонаж на гигантския вълк Кархарот, видимо вдъхновен от Фенрир, един от основните антагонисти в скандинавската митология.
“Берен и Лутиен” ще е поредната книга на Толкин, която излиза след смъртта му. Приживе авторът публикува “Хобит” и “Властелинът на пръстените”, които на практика поставят фундаментите на жанра епично фентъзи. След като Толкин си отива от този свят, синът му Кристофър започва да редактира записките му и да ги издава в дълга поредица от епични сказания, като най-известните заглавия досега са точно “Силмарилион” и трагедията “Децата на Хурин”. През последните години с името на легендарния автор излязоха негов превод на поемата “Беоулф”, финландската легенда за Кулерво и поемата “Падането на Артур”.

Тагове:  

Оставете отговор