Бен Кингзли

ben kingsley

Сър Бен Кингзли е легендарен британски актьор, Рицар на Британската империя и носител на множество награди, включително Оскар за най-добър актьор.

Кингзли е роден с името Кришна Пандит Бханжи в Снейтън, Англия. Той е син на д-р Рахимтула Бханжи и актрисата Ана Лина Мари. Майка му е англичанка, а бащата е индиец, роден в Кения. Това е така, защото неговият баща и дядо на Бен е бил търговец на подправки, преместил се от Индия в Занзибар. Баба му по майчина линия пък е била от еврейски произход. Кингзли обаче не се идентифицира като евреин, тъй като смята, че има много малко от кръвта на този народ във вените си.

Бъдещият актьор отраства в Лангашър и завършва средното си образование в класическата гимназия на Манчестър. След това учи в колежа Дьо Ла Сал в Салфорд, който по-късно бива кръстен на него. Докато учи, той започва да участва в любителски пиеси, а на 23 прави професионалния си дебют. Интересно е, че музикалният продуцент Дик Джеймс предлага да го направи поп звезда, но Кингзли иска да играе и се присъединява към Кралската Шекспирова Компания.

Следващите 15 години актьорът посвещава на театъра, като през 1971-ва година прави дебюта си в Бродуей. Именно по това време той променя името си, тъй като се опасява, че “Кришна Пандит Бханжи” ще попречи на кариерата му.

kingsley as gandhi

Кингзли започва да участва в телевизията отрано, като участва в различни сериали през 60-те и 70-те. Но големият му пробив идва през 1982-ра година, когато той изиграва ролята на Ганди, един от най-големите политици на всички времена, измислил принципа на съпротива по пътя на ненасилието, с която освобождава родната си Индия от Британската империя. Бен Кингзли печели Оскар за тази роля, а филмът става едновременно хит в бокс-офиса и любим на критиката. През 1984-та година Кингзли печели и гражданска награда от Индия за работата си.

След този успех, актьорът участва в най-разнообразни проекти, като се утвърждава като един от най-големите таланти в киното. През 1993-та година той записва участие и в шедьовъра “Списъкът на Шиндлер” от Стивън Спилбърг, а през новия век започва да показва таланта си и в жанровите филми. Той изпълнява ролята на злия везир в хита от 2010-та година “Принцът от Персия” и на Мандарина, врага на Железния човек от третия филм за поредицата на Тони Старк, излязъл през 2013-та. Кигзли демонстрира и огромен талант в озвучаването на роли, като дава гласа си на Драго от “Сърцето на дракона 3” през 2015-та, на черната пантера Багира в “Книга за джунглата” от 2016-та и на заека генерал Ранилист в “Хълмът Уотършип” от 2018-та.

Ben Kingsley Prince of persia

През 2002-ра година Кингзли става Рицар за заслугите си към британското филмово изкуство и получава наградата навръх 58-мия си рожден ден лично от Нейно Величество кралица Елизабет II. По този повод големият актьор споделя:

“Казах на кралицата, че Оскарът е нищо пред това. То е невъобразимо. Обожавам древната митология на тези острови и тяхната традиция в разказа. Считам се за разказвам и приемам рицарството като награда затова”.

Злите езици говорят, че след като става рицар, Бен Кингзли държи да се обръщат към него със “Сър”, нещо, което той отрича. През 2010-та той получава и Звезда на Холивудската Алея на Славата.

Сър Бен Кингзли има четири брака зад гърба си, от които има четири деца. В момента е женен за бразилката Даниела Лавендър, станала лейди Кингзли. Въпреки произхода си, Бен Кингзли е християнин, от изповеданието на квакерите.

mandarin ben kingsley

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор