Бентли Литъл

bentley-little

Бентли Литъл е американски писател на хорър романи. Той е известен с това, че вади по около една книга на година и упорито избягва промотирането на творбите си в Интернет. Повечето му заглавия са членувано съществително име, нещо, за което се е вдъхновил от The Shining на Стивън Кинг.

Литъл е роден през 1960-та година в американския щат Аризона, където се развива и действието в част от творбите му. Това се случва около месец след като майка му гледала филма “Психо” на Алфред Хичкок в киносалона. Тогава тя изпитала такъв ужас, че бабата на Бентли била убедена как той ще се роди бавноразвиващ се. Вместо това обаче той станал голям фен на литературата и киното на ужаса.

Учи в калифорнийския университет, където става бакалавър по комуникации и магистър по сравнителна литература. Дипломната му теза е основата на първия му роман, The Revelation (“Откровението”), за който той печели наградата “Брам Стоукър” за дебют. Втората му книга е The Mailman (“Пощальонът”), която първоначално се продава слабо заради непривлекателна корица, но постепенно набира сила.

“Не съди книгата по корицата е голяма глупост”, споделя по-късно авторът. “Повечето читатели правят точно това.”

mailman old

Заради бавния старт на The Mailman, авторът е принуден да напише трилър, но след това се завръща към ужасите. Той мрази да определят творбите му като свръхестествени трилъри или мрачно фентъзи и държи на етикета хорър, защото е фен на жанра. Според него много автори са се възползвали от успеха на Кинг да се пробват в този мрачен стил, но повечето са били некадърни, което му е навредило. Той презира онези, които са се представяли като хорър автори, когато това е било комерсиално изгодно, но после са казали, че пишат извън жанра.

“Обирайте си крушите и да не съм ви видял повече сред нас”, казва той.

the storie

През 1998-ма година Бентли Литъл пише романа The Store (“Магазина”), за верига супермаркети, чиито собственик е свързан с тъмни сили. Книгата е социална сатира срещу консуматорската култура, като в същото време и е ужасяваща за четене заради страшните си моменти.

“Вдъхновявам се от ежедневието си. Когато видях как “Уолмарт” принуждават малки бизнеси да затварят се вбесих и написах тази книга”, споделя Литъл. Той е от авторите, които използват случки от живота, за да създават сюжети, като твърди, че дори The Mailman е вдъхновена от действителна зловеща случка с пощальон. Определя се като краен индивидуалист и силно либерален, поради което често пише книги, в които използва ужаса, за да описва наболели обществени проблеми. Такава книга е и The Academy (“Академията”), за обсебено чартърно училище. Но чистите ужаси като The Haunted (“Обсебени”) му се продават повече.

“Така читателите ми казват да не се заплесвам по политика, а да разказвам добра история!”

the haunted bentley

Литъл не приема определението, че “отшелник”, задето не ползва Интернет. “Напротив, доста видима част съм от моята общност! Просто не съм онлайн, защото съм егоманиак и ще се карам с читателите колко съм гениален”. Бентли също така не приема идеята, че трябва да промотира книгите си в Мрежата.

“Аз пиша книги. Това е моята работа. Да се продават е работа на издателите ми. Няма да целувам задниците на непознати в социалните мрежи, за да им ги пробутвам. Романите ми са в книжарниците, ако читателите ги искат, ще си ги вземат”.

Бентли като млад е започнал като фен, като се познава с Дийн Кунц и вече покойния Ричард Леймън, срещал се е и със Стивън Кинг. “Веднъж, като бях още млад, Кунц ме покани на вечеря с Леймън и аз като пълен селянин си донесох бройки от книгите им, за да ги подпишат. Това бях много щастлив, но днес ме е срам от този епизод.”

Самият Литъл обаче няма много съвети към младите писатели. “Аз се вдъхновявам от самия живот, друг мой колега казва, че взима черти от вече измислени герои, за да създава свои. Ако стоите пред белия лист и не Ви идва нищо, което да напишете, значи трябва да си потърсите друго поприще”.

Бентли твърди, че е постигнал много повече с кариерата си отколкото е очаквал и поради това е безкомпромисен спрямо творческия си процес.

“Не пиша разкази между романите, за да остана релевантен, а защото обичам да пиша. Никога не бих се продал. Ако книгите ми не вървят, пак ще се върна на предишната си работа”.

Литъл е бил репортер, преди да се захване с художествената литература. В кариерата си той има само една адаптация, на свой разказ, адаптиран в поредицата “Майстори на ужаса”. Класическият му роман The Store е със закупени права, но Бентли чистосърдечно признава, че “от това няма да излезе нищо”.

На български език от него е преведен само разказът “Театърът”, запомняща се и ужасяваща история. Надяваме се това да се промени за в бъдеще – авторът е изключителен и си заслужава вниманието на читателите.

The Academy

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор