Бенджамин Алире Саенц

Benjamin_Saenz_2016

Бенджамин Алире Саенц е американски писател и поет от мексикански произход, автор на популярната тийнейджърска поредица “Аристотел и Данте”, у нас издавана от “Сиела”.

Саенц е роден на 16-ти август 1954-та година в американския щат Ню Мексико. Получава бакалавърска степен по хуманитарни науки от университета в Денвър и магистърска по творческо писане в Тексас. Казва, че работейки като писател е сбъднал мечтата си, макар професията да не е особено лесна.

ari dante 2

Творчеството му е насочено като цяло върху латино културата в Съединените Щати. В началото на 90-те години пише основно поезия, за която печели редица награди. По-късно е автор на няколко детски книжки, които дълго време за най-популярните му творби, като в същото време пише и романи за възрастни. През новия век се насочва към писане за юноши и през 2009-та година излиза една от най-силните му творби, Last Night I Sang to the Monster, за момче, което има проблеми с алкохола.

sang to the monster

Големият му удар идва през 2012-та година, когато на книжния пазар излиза книгата му “Аристотел и Данте откриват тайните на вселената“, за израстването на две момчета от мексикански произход. Тази книга се превръща в бестселър и в един от най-обичаните тийн романи на САЩ. Поради това Саенц внимателно изпипва продължението, “Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“, което излиза чак през 2021-ва година и се занимава с проблемната сексуалност на героите в годините, когато в Америка е върлувала епидемията от СПИН. Саенц признава, че писането на този етюд е било повлияно и от сегашната различна, но също смъртоносна пандемия от коронавирус. Стилът на автора се определя от критиката като поетичен, една от причините той да бъде толкова обичан и от феновете.

ari and dante

Саенц живее в Ел Пасо, Тексас. Дълго време той е бил женен, но през 2009-та година се развежда и признава, че е живял в лъжа, тъй като е гей. Може би не е случайно, че най-успешните му книги излизат след това. Да се надяваме, че ще продължи да пише и радва читателите с творчеството си.

aristotel-i-dante-se-gmurvat-vav-vodite-na-sveta-bendzhamin-alire-saents-ciela

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор