Белязани Лебеди

IMG_0153
Елена Павлова е име, познато на фентъзи и хорър феновете, многолик автор с произведения не само различни като жанрове, но и като форма – освен с романи, разкази и повести, Елена бе сред най-известните писатели на книги-игри, които пишеше с псевдонима Върджил Дриймънд. “Белязани Лебеди” е нейният сборник от набиращата сила колекция “Дракус”.

Първата част от сборника, “Нови Хорърийки и Щуротийки”, съдържа основно разкази, които Елена е писала за инициативата “Истории от някога”. На места остроумни, а другаде брутални, те се четат леко, а любимото ми произведение от този раздел е “Станете ООД: Приковани към гроба”, в което рутинно съживяване на мъртвец излиза извън контрол.

Втората част “Старо, но златно”, според мен е най – силната в сборника. Особено добро впечатление ми направи разказа “Магазинът в Белвю”, историята на мъж, който си намира работа в малък провинциален магазин, където сякаш има всичко. Тази история перфектно хваща носталгията към отминалите години, когато животът и годините все още не са ерозирали мечтите ти. Харесах много и “Зайчетата и Хвърчила”, чудесен поклон към творчеството на Роалд Дал, а от повестта “Белязани лебеди”, дала името на сборника останах разтърсен – невероятно тежка, но въздействаща и по своему красива история.

Третата част, “Делириум” е от красиви и странни стихотворения, от които най много ми допадна “Само Химия”. Те са и закономерният финал на тази свирепа, но и прекрасна антология, след която мога да кажа, че за България е привилегия да има автор като Елена Павлова.

Оставете отговор