Бейн

Bane Winner

Бейн е герой от комиксовата вселена на DC и основен антагонист във филма “Черният рицар – Възраждане”, финал на трилогията за Батман от режисьора Кристофър Нолан. Той се счита за изключително опасен злодей, майстор на бойните изкуства, революционер и демагог, както и  за особено интелигентен криминален ум.

Бейн се появява за пръв път в комиксите за Батман, където си печели ужасяваща слава, чупейки гръбнака на супергероя в поредицата Knightfall. Той постига това след изключително внимателно планиране на събитията, като първоначално изтощава Батман, освобождавайки враговете му от лудницата “Аркам”, а после отгатва и коя е истинската му самоличност.

bane dc

В комиксите, Бейн е по произход латиноамериканец от измислената държава Санта Приска. Той израства в затвор, преди да се измъкне оттам и да се превърне в суперзлодей. Основният източник на силата му е отровата, даряваща го за късо време с огромна физическа сила, която му позволява да размаже противника в директна физическа схватка.

bane animated

След гръмотевичния си дебют на хартия, Бейн се пренася и на екран, първоначално в анимационни филми, където се утвърждава като един от най-запомнящите се и плашещи врагове на Батман, въпреки външния си вид, напомнящ на популярни мексикански кечисти. Оттам злодеят достига и големият екран, като за пръв път това се случва във филма “Батман и Робин” на Джоуел Шумахер. Ролята му в тази продукция обаче не оставя феновете възторжени.

bane green

В тази версия на историята Бейн е плод на таен военен експеримент, излязъл извън контрол и напълно безмозъчен. Огромната му сила и влиянието на отровата му са съхранени, но той изпълнява заръките на Отровната Айви и е третостепенен злодей, отстъпващ по значение и на мистър Фрийз. Все пак той остава опасен противник и едва не убива Батман и Робин, а после Робин и Батгърл, преди връзката му с отровата да бъде прекъсната. Това обаче никак не удовлетворява феновете му. Те получават страхотна компенсация през 2012-та година, когато Бейн, изигран от Том Харди, заема ролята на централен антагонист в “Черният рицар – Възраждане”.

bane-duel

Във филма на Кристофър Нолан виждаме една по-зряла интерпретация на Бейн, който е революционер и фанатик, появил се в Готъм като водач на Лигата на сенките. Той пречупва гръбнака на Батман и завладява града в негово отсъствие, като взима за заложници жителите му с помощта на мобилна атомна бомба. Това му позволява да наложи диктатура над Готъм, като всеки несъгласен с решенията му бива ликвидиран. В същото време той възпалява народа с пламенни речи срещу неправдата.

bane revolution

Тайната на Бейн е, че той всъщност не е истинският водач на Лигата на сенките, а отговаря пред Талия ал-Гул, която обаче е скрита зад самоличността на бизнесдамата Миранда Тейт. Талия е израснала с Бейн заедно в древен затвор, където той е бил неин закрилник. След като младата ал Гул се измъква от затвора, тя намира помощ и измъква приятеля си оттам. По това време обаче той е тежко белязан и може да оцелее само с помощта на аналгетици, които приема чрез маската си.

bane prison

След като Ра’с Ал Гул, бащата на Талия, научава за връзката й с Бейн, той го прокужда от Лигата на сенките, революционна организация на хиляди години, бореща се с покварата в човешката природа, като въздава смърт сред различни големи градове. Бейн обаче си печели славата, че е бил изгонен заради екстремизъм, което от своя страна му създава аура на изключително опасен убиец. Талия също така позволява легендата за детето, избягало от древния затвор, наречен Ямата, да се припише на него, като така допълнително прави имиджа му още по-опасен, а забулва своята самоличност в тайна.

bane lifts batman

Бейн завладява Готъм след като напътствани от него фирми натъпкват с експлозиви мостовете, свързващи града с останалия свят, като преди това пречупва Батман в битка, подмамвайки го в капан с помощта на Жената котка. Подир това той отвежда супергероя в затвора, където е израснал и там го свързва с останалия свят през телевизор, така че да наблюдава края на града, който е обичал. Това строго наказание се налага, тъй като в миналото Батман е убил Ра’с Ал Гул, престъпление, което Лигата на сенките не може да прости. За изненада на Бейн обаче, Батман успява да се измъкне от затвора и във втората битка между двамата взима реванш, като прекъсва връзката на злодея с аналгетиците и го вади от самоконтрол. По-късно Бейн бива спасен от Талия ал-Гул, която се разкрива и ранява Батман, след което решава да взриви атомната бомба и да унищожи Готъм в пламъци. Бейн е оставен да пази Батман, докато това се случи, но решава да го убие. Осъществяването на това решение става невъзможно заради появата на Жената-котка, която го ликвидира с помощта на Бат-мотоциклета, даден й преди това от ранения супергерой. Така тя се реваншира за предателството си по-рано.

bane shadows

Въпреки това с участието си във филма на Нолан суперзлодеят Бейн се утвърждава като един от най-великите антагонисти в киното, сравняван от феновете със ситския лорд Дарт Вейдър, а несполучливата адаптация на Джоуел Шумахер е забравена. Трябва да се помни обаче, че първоначалната поява на Бейн е в комиксите и именно там той за пръв път се показва като коварния и лукав злодей, оживял във филма на Нолан.

Представен от Александър Драганов

 

Оставете отговор