Без приятели

MV5BMzdlNWI2MjYtMWY3ZC00N2EzLWIzNTgtZDY2NGI4OTY3Yzc5XkEyXkFqcGdeQXVyMjQwMjk0NjI@._V1_

Днешното ревю ще бъде доста нестандартно, което донякъде напълно се припокрива с целта му – да ни подготви за Хелоуин. Затова и избрахме жанра хорър, с който ще направим кратка почивка от рубриката Азиатско каре. Всъщност, ако трябва да съм честен филмчето по-скоро би се класирало в жанра „киберхорър“. Може да звучи малко извратено, но за мен ако подобен тип продукции се разработят добре, бюджетът им може да скочи до небето, особено в един свят, доминиран от информационните технологии.

Unfriended-2015-1

Първо искам да направя уточнението, че ставам дума за доста шантав сюжет, който се развива изцяло в интернет. И да ви предупредя, че ако искате да го гледате, по-добре се заредете с огромна доза усет за реалността тъй като филмът е много въздействащ, особено за хора, които имат навика да висят пред фейсбук. Лаура Барнс е обикновено момиче, което учи в местната гимназия и е свикнала да купонясва по цяла вечер със съучениците си. Един от тези купони обаче се превръща в истински ад за нея. По време на партито малка група съученици, които тя винаги е смятала за своите най-добри приятели й я упояват, снимат я докато е дрогирана и разпространяват материалите във фейсбук от анонимни акаунти. На другия ден целият випуск изригва с подигравки срещу Лаура, която изпада в депресия. След като не успява да овладее психичното си състояние момичето се самоубива. За месец сякаш всички забравят за станалото, докато една вечер „приятелите й“ не се събират в интернет за да чатят. Тогава в канала се промъква мистериозен анонимен акаунт на отмъстителен дух, който започва да ги убива един по един през компютъра.

Screen Shot 2022-10-30 at 11.42.00 PM

Отново ще кажа, че филмът не е за хора със слаби нерви. В този хорър няма да усетите нито някакъв изтънчен ужас както в класическите хоръри, нито пък ще видите кръв. Затова и предполагам, че някои от вас биха го нарекли „нищо особено“, докато други биха го сметнали за особено успешно попадение. Аз лично бих се причислил към вторите. Филмът казва много истини колкото ужасен да е в замисъла си той разкрива една от най-тъмните страни на социалните мрежи. Не възприемайте това като технофобия. Без тях животът ни нямаше да е същият. Но този филм ясно показва как един човек може да бъде убит без извършителите изобщо да си мръднат пръста. А и също така, че отмъстителните духове винаги преследват онези, които са ги докарали до този хал. Дори и в най-тъмните дебри на виртуалното пространство. За нас, а и за пребогатите собственици на Фейсбук и Туитър остава ценната поука, че интернет може и частично да замени реалността, но не и онова, което е отвъд нея. Честит Хелоуин!

Ревю на доц. Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор