Безсмъртните Императори във фантастичните жанрове

china-yellow-emperor

Императори, пророци, лидери и в същото време богове. От Япония през Индия, до модерният Запад, фигурата за Бог-император вълнува почитатели на фантастиката и историята. Тропата за безсмъртен владетел, е все по-често присъстваща в анимации, комикси и игри и е до толкова популярна, че се превръща в повод за политически мемета свързани с политически фигури и авторитарни режими.

В този материал се постарахме да направим компилация за най-любопитните и важни безсмъртни владетели във фантастичния жанр.

huon

Император Хуон, крал-император на Гранбретан

„Легенди за Руническият Жезъл“, 1968.

Майкъл Муркок се отличава с майсторството си да създава както причудливи светове, така и завладяващи персонажи като Ерлик от Мелнибони и Дориан Хоукмуун. Муркок е един от първите творци, които се заиграва с тропите за Безсмъртен Император в поредицата „Легенди за Руническият Жезъл“.

Сагата разказва за едва мрачна постапокалиптична Европа, която се е върнала към Средновековието. Хегемон по тези земи е кралството Гранбретан (алегория на Великобритания), управлявано от всемогъщия Хуон, кралят-император! Хуон управлява в продължение на 2 хиляди години своята империя и сам по себе си представлява ембрион, свит на пашкул в кристална сфера пълна с течност, която го поддържа жив.

Император Хуон е стандартен тип злодей, който управлява своята Зла Империя и цели покоряването на света. Интересното е, че в поредицата има персонаж от България – гигантът Оладан идващ от Българските Планини.

Lord-Ruler

Лорд Владетеля, император на Последната империя
„Мъглороден“, 2006.

Писателят Брандън Сандерсън е известен с майсторското си умение да създава светове. Мъглороден разказва историята за един обречен на гибел свят, обвит в смъртоносни за хората мъгли. В този свят царува една-единствена империя наречена Последната империя. Мъгливи и Мъглородни се зоват тези индивиди, които имат способността да контролират металите и да властват над тях посредством Аломантия, Ферохимия и Хемалургия.

Столица на тази империя е мегаполиса Лутадел, които бива управляван с желязна ръка от лорд Владетеля, безсмъртен тиран, който владее империята в продължение на хиляда години. Лорд Владетеля е майстор на манипулациите, който пренарежда дъската на благородническите фамилии и има всичката изпълнителна власт. Как е придобил безсмъртието ще оставя в тайна в случай, че искате да прочетете книгата. В крайна сметка, зад неговата авторитарна персона се крие трагична тайна свързана със съдбата на цялата планета.

kleon

Клеон, император на Галактическата империя.
„Фондация“, 2021.

Време да излетим в космоса в далечното бъдеще. Подчертавам, че тук става дума за телевизионната адаптация на Apple+, която е бегло базирана на космическият епос на Айзък Азимов. В творчеството на Азимов, императорите не са централни персонажи и се сменят на принципа на монархията с унаследяване.

Авторите на телевизионната адаптация, са взели хитро решение, в което император Клеон първи  създава така наречената „Генетична Династия“. Династията представлява идентични негови клонинги, чиято мисия е да продължават да изпълняват повелята на Клеон след неговата смърт – мир в галактиката под властта на империята. По всяко дадено време, на власт са три клонинга на различна възраст, които наричат себе си „братя“. Брат „Ден“ е този който управлява, брат „Зора“ е най-младият клонинг, който се учи, а брат „Здрач“ е най-възрастният който е в ролята на съветник. В такъв синхрон, три клонинга управляват империята в продължение на 500 години, която съществува приблизително от 14 хиляди години.  Макар и клонинги, те носят изключителната интелигентност и физическа сила на оригинала. Те саа склонни на безскрупулни политически ходове, за да продължат завета на Клеон.

Leto the Second
Бог-император на Дюн

„Бог-император на Дюн“, 1981.
Космическата опера Дюн, на Франк Хърбърт, е една от най-важните творби в жанра на фантастичният епос. Тя е вдъхновила редица творци за създаването на вселени като “Колелото на Времето”, Warhammer, Междузвездни Войни. Именно в четвъртата книга от сагата, тропата за безсмъртен император навлиза по-масово в жанра, за да стане по късно и поп културен феномен.

Лито II Атреидски се възкачва на трона след своя баща Муад’Диб. Подобно на татко си, той има видения за бъдещето, които обаче са доста по-силни и ясни. Той вижда опасности и жертви, които трябва да се постигнат за да се избегне гибелната съдба на човечеството. Лито 2 става Шай Хулуд (пустинен червей), придобивайки свръх естествени сили, които му погамат да си възвърне трона и да стане третият и последен падишах импеатор.

Лито е единственият с титлата Бог-император, който управлява в продължение на три хилядолетия. Богът-червей е най-важната политическа фигура в Дюн, която остава най-траен импакт върху историята на човечеството.

GodEmperor40K

Бог-император на човечеството

Warhammer 40K, 1987.

Няма друга фантаснична вселена, която да дефинира Бог-император, така както космическата опера на Games Workshop позната като Warhammer 40K. В продължение на десетилетия, различни автори и дизайнери, изграждат вселена за мрачното бъдеще на човешката раса в 40-тият милениум под формата на игри, комикси и романи.

В основаната си, Империума на човечеството, е мрачна политическа сатира, която разказва за необятна, но разпадаща се империя, обсадена от всички страни (алегория на Британската империя). Империума на човечеството е под постоянна заплаха на извънземни раси, докато в същото време е в безкрайна война с боговете на хаоса, които искат да погълнат галактиката. Империума е в състояние на постоянен конфликт и оцелява единствено и благодарение на култът към своя Бог-император. Император, който седи осакатен на своя златен трон на Земята, които го подържа жив в продължение на 10 хиляди години.

Милиони души биват жертвани за да подвържат златният трон, докато милиарди още воюват с религиозен екстаз в името на своя Бог-Император и неговата църква. Зловеща ирония, тъй като някога императора, който обединявана човечеството постига целите си оръжията на науката и атеизма. Той никога не е желала да бъде почитан като божество, но след трагична гражданска война, в която е смъртно ранен от собствения си син се превръща в безсмъртен и религиозен символ.

Фигурата на Императора от Warhammer в последните години се е превърнала в поп културен феномен. Мащаба, историята и богатството на света на Games Workshop продължават да се развиват и да радват фенове от всички възрасти. За това и Бог-императора и спасител на Човеството заема първа позиция в тази класация.

Warhammer_God_Emperor

Статия на Васил Мирчев

Оставете отговор