Безкрайното състезание

le mans

Седмица след като ви представихме най-култовото състезание на 2 колела, насочваме вниманието ви към най-иконичната надпревара за автомобилизма, 24-те часа на Льо Ман, тазгодишното издание на която се провежда този уикенд.

24-те часа на Льо Ман е най-старото състезание за издръжливост в света. Както подсказва името му, то е надпревара на автомобили, които се надпреварват нон-стоп за цяло едно денонощие, като екип състезатели се сменя да пилотира при спиранията в бокса за смяна на гуми и доливане на гориво. То се провежда на пистата “Ла Сарт” във Франция, която комбинира състезателно трасе с обществени пътища. Наричано е “Голямата награда на издръжливостта” и се счита за едно от трите най-престижни състезания на четири колела, заедно с Гран При на Монако (кръг от Формула 1) и 500-те мили на Индианаполис. Вдъхновени от него са други надпревари от по 24 часа на писти като Дайтона, Нюрбургринг и Спа, както и цели първенства с подобни или същите прототипи.

Първата надпревара от 24-те часа на Льо Ман се е състояла през далечната 1923-та година, като то се е провеждало почти непрекъснато оттогава (изключение са годините на Втората Световна Война). Организатор на надпреварата е Автомобилния Клуб на Запада, най-голямата организация за автомобилисти във Франция. От 2012-та, 24-те часа на Льо Ман е част от Световния шампионат за издръжливост. Въпреки това, за огромното мнозинство от пилоти, победата в това състезание е по-ценна дори от световната титла.

le-mans-24-hours-race-4

Един от интересните детайли на 24-те часа на Льо Ман е, че всъщност то представлява няколко състезания в едно, тъй като участниците, които са десетки всяка година, са разделени в различни класове, включително за любители в най-долния клас GT Am. Най-върховият клас в момента е LMP1, високоскоростни прототипи, близки като представяне до болидите от Формула 1. Спечелиш ли състезанието в този клас, най-вероятно си победител и в генералното класиране.

Исторически, най-силната марка в “24 часа на Льо Ман” е “Порше”. Немският конструктор има изумителните 19 победи в генералното класиране на маратонското състезание, последната от които дойде през 2017-та година. Сънародниците им от “Ауди” имат 13 победи, а “Ферари” е с 9. През тази година обаче нито един от тях не участва в LMP1 и трябва да стане истински апокалипсис, за да може “Порше” или “Ферари” да спечелят с автомобилите, които са пуснали в GT-класовете (луксозни спортни автомобили). Големият фаворит е “Тойота”, които спечелиха през миналата година със световния шампион Фернандо Алонсо в екипа си. Техният автомобил е хибрид, чиито двигател съчетава бензин и електрическа батерия. Срещу него се състезават бензиновите прототипи на руския екип SMP Racing и швейцарците от “Ребелиън Рейсинг”. Според повечето експерти на тях ще им е трудно да бият “Тойота”, но от друга страна през 2017-та година победата едва не бе спечелена от машина в по-долния клас на частници от LMP2, така че нищо не е изключено. След няколко години пък се очаква прототипите да бъдат заменени от мощни хиперколи, струващи милиони долари. През 2021-ва година очакваме да се появи първият от тях в състезанието, “Астън Мартин Валкирия”.

le mans old

Трудно е човек да си представи състезание, което трае цяло едно денонощие, но “24 часа на Льо Ман” може да се възприеме по-лесно, ако се раздели на три части, които преливат една в друга. Първите часове, от 16ч в събота до смрачаване, приличат на нормално състезание. Пилотите са още свежи и натискат, макар и не прекалено, за да не изтощат техниката. Тогава надпреварата обикновено протича според очакванията. През нощта се решава победата – тогава идва умората, правят се грешки в тъмното, идват първите проблеми с надеждността на колите. Неделя сутрин идва ред на изтощението – след тежка нощ предстои ужасен ден, който трае до 16ч. Тук вече има игра на нерви и треперене дали колата ще издържи докрай.

Като цяло “24 часа на Льо Ман” е наистина епично състезание и веднъж човек зариби ли се, остава фен за цял живот. Красивите коли, смели пилоти и невероятната празнична атмосфера правят надпреварата може би най-върховното събитие в света на моторните спортове изобщо. Ако четете тази статия навреме, не  пропускайте – 16:00ч по “Евроспорт”. Сами ще се убедите в уникалността на Льо Ман!

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор