Батман

FKBMYBjWQAgkSYB

И така, време е да представим на вниманието на нашата многоуважаема аудиторията един филм, който мнозина очакваха за да видят отново любимия си герой на големия екран. Батман излезе преди едва месец, но бокс офисът му сочи успех. Това ревю ще се присъедини към положителните оценки, които филмът получи в международен план. Новата екранизация ни разкрива един още по-мрачен и безнадежден Готъм, в който обаче Прилепът е обрисуван доста по-човечен и емоционален отколкото в останалите продукции на Warner.

domus-batman-cop2

Историята на сюжета не е нова, но хубавото е, че подходът на режисьора Мат Рийвс е доста различен от останалите. Личи си, че усещането за безнадеждност, който лъха от Планетата на Маймуните се усеща с пълна сила тук. Готъм е представен като мрачна дупка, в която живеят най-корумпираните и най-склонни към насилие хора. И ако „добрите“ граждани са склонни на такава корупция, то какво да говорим за злодеите, които са психопати на десета степен. От друга страна си личи и визията на режисьора за това как трябва да изглежда родният град на Батман. Нюйоркчанин по рождение, Рийвс представят най-грозните черти на Готъм, очевидно акцентирайки върху розовата повърхност на Манхатън, под чието лице се крие грозната реалност на подземния свят и чудовищните психопати, които живеят навън заради липсата на социална система. На фона на тази антагонистична картина, Брус Уейн е единственият лъч надежда, който макар и да не е перфектен, е символ на всичко онова, от което злодеите в Готъм са се страхували – Справедливостта. А за жителите на този град това е далеч по-важно, отколкото истината.

the-batman-teaser-1200-1

Роб Патинсън направи много добро представяне в ролята на Батман. За тези, които следят кариерата му това изпълнение няма да надмине Едуард Кълън от Здрач, но поне ще ни покаже актьорът в една много по-различна светлина. Макар и по-слабо убедителен като Брус Уейн, щом Роб сложи маската нещата рязко се променят. Явно се е обучил да изразява перфектно присъствието и харизмата на Батман, което не е лека задача за толкова млад актьор. По същият начин стоят нещата и с бойните му умения. Номерата с джаджите и каскадите са далеч по-малко, но бойните умения са забележими във всяка сцена. Доста ясно впечатление прави и че през цялото време Роб се старае да имитира Крисчън Бейл въртейки очите си по същия начин. В лице донякъде му се получава като изключим гласът, който все пак е продукт на възрастта.

b076fc558eeb9e1dff3e2979f68f915e

Зое Кравиц – Жената Котка е типичният образ на великата феминистка, която участва за да покаже колко силни са жените от етническите малцинства. Кравиц игра доста добре, но гъвкавите каскади и умелите движения бяха засенчени от постоянно мрънкане за това колко лоши са белите хора в Готъм и как точно те са най-подли и корумпирани. На фона на оригиналния образ, който все пак се стреми да допълва и балансира Батман, Жената Котка в този филм е по-скоро стожер на политкоректното отмъщение, което трябва да пречисти града от богатата социална класа.

skynews-the-batman-robert-pattinson_5683316

Слабо и неубедително е представянето на Колин Фаръл като Озуолд Кобълпот. Образът на Оз е неуспешна амалгама от актьорско преиграване и погрешна визия. Подозирам, че Рийвс е искал да покаже Пингвина такъв, какъвто е замислен в най-старите версии на Батман. Но и тази задача е представена половинчато. В първия момент Озуолд е представен като обикновен гангстер с кожено палто, а в следващия момент – като обезобразен злодей, който ръководи елитен мафиотски клуб. Липсва обаче онова отблъскващо и безскупулно присъствие, което показа Дани Де Вито в стария филм, или пък просто гадният продажен богаташ от 1966 година, който е идеално представен от Бърджис Мередит. Роли, които Фаръл така и не успя да съчетае убедително.

rev_1_TBM_SS_PD_0340rv2_High_Res_JPEG

Най-силното представяне безспорно отива при Питанката – Едуард Нигма. Тук режисьорът е нацелил десятката както с актьора, така и с играта му. Никому неизвестният досега Пол Дейно браво перфектно изпълнение като един от най-подценяваните врагове на Батман. Казвам това тъй като феновете обикновено са свикнали да виждат Питанката като безобиден смешко или луд учен, който е по-скоро поддържащ образ. В този филм обаче Дейно ни разкрива лицето на Едуард такова, каквото трябва да бъде – на безмилостен и извратен садист, който е в състояние да заблуди дори и най-големият детектив на света. Батман видя доста зор докато разбере кой е Питанката, което се оказва едва началото на зрелищната битка между двамата.

The-Batman-new-character-posters-revealed

Ще завърша ревюто си с положителна оценка тъй като смятам, че съвременната индустрия е направила най-доброто, което може да даде без да залита в тенденции, които опорочиха 90% от супергеройското кино. И макар тези послания да са ясни и отчетливи, образът на Батман определено балансира. На няколко пъти супергероят изрично се изказва против двете крайности, смятайки че те водят до дълбока криза в обществото И че хората в Готъм не са лоши по природа, дори и тези, които са толкова дълбоко корумпирани. Проблемът е в системата, която ги прави такива. И в онези, които вече са преминали червената линия, която както знаем за Брус е отнемането на човешки живот. Дано тези послания останат видими за всички, които смятат, че най-важното в такива филми е етническият състав на актьорите.

Ревю на д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор