Бамби 2

bambi 2

През 2006-та, 64 години след премиерата на оригиналния филм, на видео и ДВД излиза “Бамби 2” – анимация, продължение на култовата класика от Уолт Дисни, появила се по кината през далечната 1942-ра. По принцип към такива проекти често има заслужен скептицизъм, но в случая той не би бил на място. “Бамби 2” е трогателна, стопляща душата приказка, заснета с невероятно красива анимация. Липсват филми като този днес, много липсват… Но да не се разсейваме.

Действието във втората част от приключенията на Бамби обхваща периода след смъртта на майка му и преди израстването му като млад елен. Останал сираче, той става грижа на баща си, Великия принц на гората, който обаче не е готов да посрещне нуждите на малкото животинче. Принцът нарежда на мъдрия бухал да намери сърна, готова да замести загиналата майка на Бамби, като в същото време се захваща с нежелание да го гледа докато това стане. Първоначално игривото и плашливо малко никак не пасва с характера на достолепния си баща, но постепенно двамата се привързват един към друг. Дали обаче обстоятелствата няма да ги разделят, преди да са изградили взаимоотношенията си?

bambi vs ronno

Много е трудно за един филм да стъпи върху наследство като това на оригиналния “Бамби”, може би най-красивата анимация, излизала някога. Вторият филм обаче успява да го направи и е визуално прекрасен, като напомня за златните времена на “Дисни” в период, когато топчестите компютърни изображения започнаха да стават норма. “Бамби 2” е перфектен и в аудио отношение, като песните в него са чудесни, а озвучаването на персонажите е направено ювелирно, както от Александър Гулд, озвучаващ главния герой, така и от Патрик Стюарт, придаващ едновременно достойнство и топлота на Великия принц.

bambi cute

Сюжетно, сценарият обогатява оригинала, като придава повече характер на персонажите си, както на самия Бамби, така и на приятелите му Тъмпър и Флауър, а също и на съперника му Роно, за който научаваме, че е негов противник още от детинство. Основният мотив обаче е за отношенията между баща и син, трудностите, които изпитва великият владетел в това да се грижи за осиротелия си син, както и несигурността, измъчваща Бамби за това дали е достоен негов наследник, като към това се преплита и мъката от гибелта на майка му. Понеже филмът е на “Дисни”, получаваме щастлива развръзка, но темата е повече от сериозна и подозирам трудно би могла да бъде разработена в 40-те години на миналия век, поради което това, че втората част излиза десетилетия по-късно е плюс.

Като цяло “Бамби 2” е шедьовър, едно от най-добрите продължения на “Дисни”, достойно да застане редом до “Гордостта на Симба” и на няколко пъти просълзило ме. Има си причина анимацията да е любимата ми форма на филмов разказ и тя е точно във филми като “Бамби 2”. Великолепен, емоционален и, макар героите да са говорещи животни, човешки филм. Ако сте го пропуснали, непременно наваксайте.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор