Бамби

bambi adult

Бамби е герой, измислен от писателя Феликс Залтен в едноименния му роман и обезсмъртен в класическата анимация на Уолт Дисни от 1942 година. Той е сръндак в оригиналното литературно произведение и елен във филмовата адаптация, като и в двата случая е благородно и красиво животно, наричано цар на гората.

Бамби се ражда в началото на пролетта и всички животни идват да приветстват появата му на бял свят. Подобно на всяка жива твар, първите му стъпки са несигурни, като това предизвиква веселие у другите животинки. В анимацията на Уолт Дисни виждаме как той успява да се сприятели със заека Тропчо и малкия скункс Цветоноско. По-късно той среща и други представители на своя вид, като окото му привлича красивата Фелине (или в някои преводи Фалине).

bambi thumper

Докато времето в гората е топло, за израстването на Бамби няма особени проблеми, но нещата се променят, когато идва зимата. Търсенето на храна кара майка му да поема повече рискове и в един такъв момент тя става жертва на човешки ловец, прострелял я с пушката си. Бамби остава сам, което много натъжава горското еленче. Тогава грижите за него поема баща му, а подробностите за това са разкрити във втория филм от поредицата, излязъл през 2006-та година.

Първоначално малкият и игрив Бамби има проблеми да осъществи контакт с достолепния си баща и непрекъснато се опитва да го впечатли, понякога с променлив успех. От този период на живота на Бамби датира и съперничеството му с Роно, друго горско еленче, което се бори с него за вниманието на красивата Фелине. Макар Роно да го раздава по-отворен, Бамби в действителност е по-смел и хладнокръвието му в момент, когато гората е заплашена печели уважението на баща му, който го приема за свой наследник.

bambi and his girlfriend

Под грижите на баща си Бамби възмъжава и се влюбва във Фелине, която е пораснала като прекрасна кошута. За да я завоюва, той има една последна епична битка с Роно, когато успява да надвие другия елен и да защити честта си на горски крал. Като резултат Бамби има две деца от Фелине и тук свършва историята, позната ни от филмите на “Дисни”. Трябва да се отчете, че макар да имат своите мрачни моменти, те като цяло са по-ведри от литературния първообраз на Феликс Залтен, който акцентира на трудностите, преживявани от горските животни заради премеждията им с ловците. Втората част от книгата му, “Децата на Бамби” обаче ни показва как се развива героят в по-късните години от живота си.

Bambi-Hans-Bertle

Бащата на Бамби доживява дълбока старост, а след смъртта му, вече възрастният Бамби става горски владетел. По това време той е изключително ловък и гъвкав, способен да бъде почти невидим и зорко бди за всяка опасност. Децата му се казват Гено и Гури, като заради намесата му те оцеляват в тежки моменти – появата му кара дъщеря му да бъде освободена от плен при човешко същество, а синът си спасява, когато е ранен, така, както някога той е бил закрилян от неговия баща в сходна ситуация. Бамби се справя с опасности за гората в два ключови момента, когато строгата му намеса кара настървен лисугер да напада безпричинно малки животни и втори път, когато побеждава човешки ловец. Става дума за озлобен юноша, който убива за удоволствие. Докато той се готви да простреля сина му, Бамби го удря с рогата си в гръб и завинаги го прогонва от гората.

bambi handsome

Бамби е един от най-обичаните герои на “Дисни”, който спокойно може да бъде нареден до персонажи като Аладин или Симба от “Цар Лъв”, както и най-знаменитото творение на писателя Феликс Залтен, с което той е записал името си в историята на авторите, писали книги за животни. Бамби въплъщава благородството и грацията на елените, а животописът му до голяма степен е метафора за самия живот от невинните години на детството през травмата на порастването и до достолепието на старостта. Заради всичко това той си печели биографията в Цитаделата.

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Един коментар за Бамби

  • Alexander  :

    Встрани от основната биография на Бамби, но все пак интересен факт е, че в италианската анимация “Симба – Цар Лъв” се появява подобен персонаж на него, наричан в различни субтитри Бъки или Бимбо. Той е приятел на Симба и двамата заедно се борят срещу тигъра Шир Хан.

Оставете отговор